ГоловнаПолітика

Вісьмох одеських сепаратистів випустили з СІЗО для обміну

Україна вирішила видати підозрюваних у терактах.

Вісьмох одеських сепаратистів випустили з СІЗО для обміну
Евгений Мефедов
Фото: dumskaya.net

За останні кілька днів суди Одеси випустили з-під варти вісьмох проросійських сепаратистів, щоб їх можна було обміняти на українських військових, утримуваних у "ДНР" і "ЛНР".

Про це повідомила керівник прес-служби прокуратури Одеської області Інна Верба в ефірі каналу "112 Україна".

Вона підтвердила, що фігуранта кримінального провадження за фактом подій 2 травня 2014 року росіянина Євгена Мефьодова випустили з СІЗО для обміну.

"Можу сказати, що загалом за декілька днів це вже восьмеро людей, які є підозрюваними й обвинуваченими за низкою кримінальних проваджень - злочини проти національної безпеки, територіальної цілісності, громадської безпеки - були в такому ж порядку звільнені з-під варти в залі суду", - додала прес-секретар обласної прокуратури.

"За ним забезпечується процес обміну на наших військовополонених та інших осіб, які незаконно перебувають на території незаконних збройних формувань", - повідомила Верба.

Одеське проросійське видання "Таймер" наводить перелік тих, кого відпустили.

Так, 14 грудня Малиновський райсуд Одеси змінив запобіжний захід обвинуваченим у справі про замах на нардепа Олексія Гончаренка: двоє обвинувачених, Ігор Янковський і Віктор Жуковський, тепер перебуватимуть під цілодобовим домашнім арештом. Обвинуваченим Олександру Луценку й Ігорю Махіненку запобіжний захід скасовано - вони внесені в списки на обмін.

Скасовано запобіжний захід подружжю Олексію та Олені Власенкам. За версією слідства, вони передавали "ДНР" інформацію про пересування вантажів Одеською залізницею. Вони теж внесені в списки на обмін.

13 грудня Приморський суд скасував запобіжний захід донеччанину Семену Бойцову, підозрюваному в замаху на одеського євромайданівця Марка Гордієнка. При цьому донеччанин Мирослав Мельник, який проходить у тій самій справі, залишається за ґратами, хоча раніше він висловлював бажання, щоб його обміняли на військовополонених. Окрім того, звільнили Максима Генка, обвинуваченого в підпалах банкоматів "ПриватБанку" в 2014 році, і колишнього десантника Володимира Дорогокупця - одного з підозрюваних у підриві автомобіля на вулиці Жуковського 23 грудня 2014 року, якого також звинувачують у вербуванні терористів і розбещенні неповнолітніх.

Усього, за інформацією "Таймера", на обмін вирушать 10 з 38 сепаратистів, що перебувають в Одеському СІЗО.

Напередодні Артемівський міський суд Донецької області виніс обвинувальний вирок громадянину Російської Федерації Руслану Гаджиєву за участь у бойових діях на Донбасі на боці сепаратистів. Росіянина засуджено до 15 років у в'язниці. За деякою інформацією, його також обміняють.

Зараз у Мінську домовляються про обмін полоненими з "ДНР" і "ЛНР" у два етапи. На першому етапі "ДНР" і "ЛНР" повинні відпустити 74 українських полонених, а Україна - 306 сепаратистів. Це повинно відбутися до новорічних і різдвяних свят. На другому етапі Україна повинна буде звільнити 80 осіб, а "ДНР" і "ЛНР" - 20 полонених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram