ГоловнаПолітика

На одну вакантну посаду суддів Конституційного Суду претендують 18 кандидатів

Половина з них - ті, кому відмовили на конкурсі у Верховний Суд.

На одну вакантну посаду суддів Конституційного Суду претендують 18 кандидатів
Богдан Бондаренко
Фото: Макс Левин

3 листопада Рада суддів розглядатиме подання від 18 кандидатів, які хочуть стати суддями Конституційного Суду. З них 15 осіб є суддями судів загальної юрисдикції. Один кандидат - із Конституційного Суду, двоє представляють органи прокуратури й адвокатури. Про це на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і РПР, повідомив Богдан Бондаренко, експерт Центру політико-правових реформ.

«З цих 18 кандидатів вісім брали участь у конкурсі до Верховного Суду і не були рекомендовані до призначення на посаду судді ВС. П'ятеро з них не виконали тестових чи практичних завдань. Троє зайняли нижчі місця в рейтингу, ніж ті, які були рекомендовані вищою кваліфікаційною радою», - повідомив Бондаренко.

Це при тому, що, за словами члена Ради реанімаційного пакету реформ Юлії Кириченко, закон вимагає від кандидатів високих моральних якостей і високого рівня правової компетенції.

Окрім того, вона зазначила, що конкурс проводять у закритих умовах.

«Як відбуваються співбесіди з кандидатами в Конституційний Суд? Вони закриті, туди не можуть потрапити ЗМІ. Рада суддів тихенько надсилає кандидатам запрошення на співбесіду, і все. Що там має відбуватися, які питання - нічого невідомо. Онлайн-трансляцій чи повідомлень у ЗМІ - немає нічого», - сказала Кириченко.

Зазначимо, термін подачі документів на посади суддів КС минув. Остаточне рішення про рекомендацію кандидатів має ухвалити Рада суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram