ГоловнаПолітика

Каськіва екстрадовано в Україну (оновлено)

Це перший випадок екстрадиції екс-чиновника в Україну.

Каськіва екстрадовано в Україну (оновлено)
Фото: facebook.com/LutsenkoYuri

Уночі 1 листопада з Панами в Україну екстрадували колишнього голову Держагентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислава Каськіва.

Про це написав у фейсбуці генпрокурор Юрій Луценко.

Каськіва підозрюють у заволодінні 2012 року у змові з іншими особами коштами державного бюджету України на суму близько 7,5 млн грн.

Його доправлено в Головне слідче управління Генпрокуратури, проводяться слідчі дії.

"Це перший випадок екстрадиції екс-чиновника в Україні. Але не останній", - написав Луценко.

Оновлення. Андрій Портнов, перший заступник голови Адміністрації президента при Вікторі Януковичі, стверджує у фейсбуці, що Каськів прилетів до Києва сам.

"Каськів кілька місяців тому письмово попросив панамську владу про свою добровільну екстрадицію в Україну, доводив панамському суду, що йому нічого приховувати, а потім ще й купив авіаквиток власним коштом. Учора він вільно пересувався в аеропорту Амстердама і вночі прилетів до Києва, заздалегідь повідомивши про це українських слідчих", - написав Портнов.

Він також виклав фотокопію авіаквитка Каськіва.

Фото: facebook.com/portnov.andrey.ukraine

Нагадаємо, 18 серпня Каськіва затримали на кордоні Коста-Рики, куди він хотів виїхати з Панами. Україна звернулася до влади Панами про його видачу.

Каськів з 23 грудня 2010 року по 15 березня 2014 року був головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. За даними МВС, під керівництвом Каськіва Держінвестпроект "розпиляв" кілька сотень мільйонів гривень.

Каськіву оголосили підозру за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна) і ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу в рамках розгляду справи про розкрадання державних коштів у 2012-2013 роках на 7,5 млн гривень за укладеним Каськівим договором про надання рекламних послуг.

У 2004 році Каськів керував координаційним центром громадянської кампанії "ПОРА", яка взяла активну участь у Помаранчевій революції. Пізніше "ПОРА" стала політичною партією. Каськів отримав пам'ятний знак "Видатному учаснику Помаранчевої революції" і близько року був позаштатним радником президента Віктора Ющенка.

На дострокових парламентських виборах 2007 року Каськів отримав мандат нардепа за списком блоку "Наша Україна - Народна самооборона". У 2009-2010 роках працював радником прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко з питань іноземних інвестицій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram