ГоловнаПолітика

Саакашвілі не отримував відмови в притулку від Міграційної служби

Екс-президент Грузії стверджує, що депортувати його на Батьківщину не можна.

Саакашвілі не отримував відмови в притулку від Міграційної служби
Фото: EPA/UPG

Лідер партії "Рух нових сил" Михайло Саакашвілі заявив, що не отримував документів від Міграційної служби про відмову в наданні статусу біженця.

"Генеральний прокурор Луценко остаточно забрехався! Щойно в ефірі телеканалу "Ньюз Ван" він заявив, що Міграційна служба відмовила мені в праві перебувати в країні і мене можна депортувати! Іронія ситуації в тому, що Міграційна служба мені не те що не відмовляла, вони досі не відповіли на мій запит і взагалі не надали жодних документів, які оскаржували б моє право перебувати в Україні!" - написав він у фейсбуці.

За словами Саакашвілі, кілька тижнів тому його адвокати подали позов до суду зі скаргою на бездіяльність Міграційної служби й ігнорування запитів політика. Цього четверга, 26 жовтня, у Львівському окружному адміністративному суді відбудеться слухання в цій справі, додав він.

"Хочу як дипломований юрист порекомендувати пану Юрієві Луценку - людині, яка не має вищої юридичної освіти, - прочитати ст. 16 і частину 4 статті 17 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства". Там чорним по білому написано, що зараз мій статус в Україні повністю легальний - я особа, яка має постійне місце проживання на території України, користуюся всіма правами громадянина, і депортувати з території України мене не можна", - написав Саакашвілі.

Нагадаємо, громадянин Грузії Михайло Саакашвілі отримав український паспорт наприкінці травня 2015 року, щоб його можна було призначити головою Одеської ОДА.

Згідно з Конституцією, громадянин Грузії не може одночасно бути громадянином іншої країни, і в жовтні 2015 року міністерство юстиції Грузії почало процедуру позбавлення громадянства стосовно Саакашвілі.

У листопаді 2016 року Саакашвілі подав у відставку з посади голови ОДА, а влітку 2017 року президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Це було зроблено на підставі того, що він подав недостовірну інформацію під час оформлення громадянства.

Саакашвілі був у той час на території США. На початку вересня 2017 року він незаконно перетнув кордон України за силової підтримки своїх прихильників і незабаром звернувся в Державну міграційну службу з проханням надати йому статус особи, яка потребує додаткового захисту.

У вівторок Луценко повідомив, що Державна міграційна служба України відмовила Михайлу Саакашвілі в статусі біженця, тепер його можна депортувати в Грузію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram