ГоловнаПолітика

Україна відправила медиків до Павла Гриба, не чекаючи на дозвіл РФ

Київ посилається на рішення ЄСПЛ.

Україна відправила медиків до Павла Гриба, не чекаючи на дозвіл РФ

Україна, керуючись рішенням Європейського суду з прав людини, відправила українських медиків в Російську Федерацію для обстеження громадянина України Павла Гриба, якого утримують у краснодарському СІЗО.

Як повідомляють на сайті МЗС у середу, в зв'язку з листом ЄСПЛ до адвоката затриманого, в якому міститься прохання надати зазначеній інституції висновки українських лікарів про стан здоров'я Гриба, Генконсульство України направило російській стороні чергове звернення з вимогою про допуск до затриманого визначених Міністерством охорони здоров'я України медиків у період з 12 по 15 жовтня 2017 року.

"З огляду на позицію Європейського суду з прав людини, Київ, не чекаючи на рішення російської сторони щодо допуску українських лікарів до затриманого П. І. Гриба, керуючись відповідним рішенням ЄСПЛ, відправив сьогодні українських медиків у Російську Федерацію. Ми сподіваємося, що російська сторона виконає рішення ЄСПЛ і надасть відповідний дозвіл на відвідування П. І. Гриба українськими фахівцями", - сказано в коментарі МЗС.

Нагадаємо, про зникнення Павла Гриба наприкінці серпня повідомив його батько - колишній прикордонник, військовий капелан Ігор Гриб. За його словами, 24 серпня, в День незалежності України, його син виїхав до білоруського Гомеля, де повинен був зустрітися з дівчиною з Росії, з якою познайомився в соціальних мережах. Однак після перетину кордону Білорусі молода людина зникла. Прокуратура Чернігівської області після зникнення Гриба порушила кримінальну справу за статтею "Умисне вбивство".

Батько хлопця вирушив до Білорусі на його пошуки. В місцевій поліції батькові повідомили, що Павло Гриб перебуває в розшуку за статтею "Терористичний акт", а ініціатором розшуку є управління ФСБ Росії по Краснодарському краю в місті Сочі. Пізніше стало відомо, що Павла Гриба заарештовано в Краснодарі до 17 жовтня.

Родичі вимагають забезпечити доступ затриманого до медичного обслуговування, оскільки в нього проблеми з кровообігом через синдром портальної гіпертензії.

МЗС вимагає від Росії допустити до Павла Гриба українських лікарів. Україна закликала міжнародне співтовариство засудити жорстоке поводження із затриманим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram