ГоловнаПолітика

Поліція закликала Раду посилити відповідальність за неправдиві мінування

Зараз стаття 259 КК передбачає до шести років позбавлення волі.

Поліція закликала Раду посилити відповідальність за неправдиві мінування
Фото: Сергей Нужненко

Національна поліція вважає, що Верховній Раді треба посилити відповідальність за неправдиві мінування.

Про це сказав перший заступник голови НП В'ячеслав Аброськін.

На його думку, через м'яке законодавство кількість фальшивих повідомлень на неприйнятно високому рівні. У 2012-2013 роках у поліцію надходило близько 200 подібних повідомлень, а в 2014-2016 роках їх кількість зросла більш ніж учетверо і сягає понад 800 повідомлень. За вісім місяців 2017 року було вже 372 помилкових "мінування".

Аброськін підкреслив, що для реагування на ці повідомлення витрачаються значні ресурси: залучається велика кількість співробітників поліції, ДСНС, медиків та інших профільних служб. При цьому працівники екстрених служб відволікаються від виконання своїх безпосередніх функціональних обов'язків, ставлячи під загрозу життя тих, кому справді потрібна допомога.

"Рекомендував би політичним діячам висловити свою стурбованість шляхом внесення змін, спрямованих на посилення відповідальності за такі злочини. Оскільки основною метою таких протиправних посягань є створення обстановки загального страху, невпевненості та безпорадності, недовіра до органів влади, що породжує паніку, а тим самим порушує безпеку суспільства. Не можна недооцінювати цього, особливо в той час, коли в нашій країні триває війна з окупантом", - заявив Аброськін.

Кримінальний кодекс України містить окрему статтю 259 про свідомо неправдиве повідомлення про загрозу вибуху, вона передбачає до шести років для "жартівників". Але ризик потрапити за ґрати часто не відлякує псевдомінерів.

Нещодавно було встановлено, що близько 70 неправдивих повідомлень про терористичні акти в Україні надійшло від жителя Новосибірська. Він зізнався в тому, що "мінував" СБУ, Міністерство оборони, Верховну Раду, Генпрокуратуру, Верховний cуд, Міністерство юстиції, Адміністрацію президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram