ГоловнаПолітика

Климпуш-Цинцадзе описала три тренди світової політики

"У широкому сенсі можна говорити, що триває боротьба між архаїкою і модернізмом".

Климпуш-Цинцадзе описала три тренди світової політики
Фото: Макс Требухов

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе бачить розвиток трьох трендів у світовій політиці.

Про це вона заявила на сьомому Національному Експертному Форумі, організованому Інститутом Горшеніна.

"Тренд на згортання демократії, повернення до мономодельних систем, за якими діє Російська Федерація, ще кілька країн навколо нас. Можемо говорити, що й "Ісламська держава" йде таким шляхом", - сказала вона.

"Другий тренд, можливо, не такий очевидний. Я назвала б його популістським", - продовжила Климпуш-Цинцадзе. За її словами, йдеться про спробу вирішити складні проблеми простим шляхом. Цей тренд з'явився як відповідь на виклики зайвої бюрократизації демократичних процедур, вважає віце-прем'єр.

"Третій тренд не такий сумний - на поглиблення демократії, на подолання фрагментації, на інклюзивність, на ширше залучення громадян", - сказала вона. На думку Климпуш-Цинцадзе, в цей тренд вписується перемога Еммануеля Макрона і його прихильників у Франції.

"У ширшому сенсі можна говорити, що йде боротьба між архаїкою і модернізмом. Архаїкою, де присутній тоталітаризм, націоналізм, популізм, і модерном, який характеризується глобалізмом і цінностями західних цивілізацій", - сказала вона.

Водночас Климпуш-Цинцадзе вважає, що Україна свій вибір зробила ще на Майдані і буде йти шляхом демократизації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram