ГоловнаПолітика

Найєм: реінтеграція жителів Донбасу можлива до деокупації

"Ми дуже часто говоримо про території і забуваємо, що там є люди".

Найєм: реінтеграція жителів Донбасу можлива до деокупації
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради Мустафа Найєм вважає, що реінтеграція жителів Донбасу в Україні можлива ще до фізичної деокупації цієї території, і пропонує Верховній Раді взятися за це.

"Ми дуже часто говоримо про території і забуваємо, що там є люди. Завжди є поділ реінтеграції - території і люди. Щодо реінтеграції території, це стосується адміністративних гілок, це стосується армії, ми захищаємо ці території, повинні відновити свій кордон. Але коли ми говоримо про людей - реінтеграція людей Донбасу можлива ще до деокупації, зараз", - заявив він на сьомому Національному Експертному Форумі, організованому Інститутом Горшеніна.

Він заявив, що йдеться про правила перетину контрольних пунктів в'їзду-виїзду, правила перетину товарів, визнання документів про народження, смерть, спадщину.

Також він вважає насущним питання виборчих прав жителів Донбасу.

"Ми скасували виплату пенсій. Люди можуть отримати пенсії у нас, зареєструвавшись як ВПО. Що відбувається? Людина живе там, приїжджає сюди, реєструється ВПО, отримує пенсію і їде назад. Але вона не є ВПО. Це людина, яка живе там і отримує пенсію тут. До чого це призведе в майбутньому. Ми цим людям так чи інакше дамо право голосу. Скажіть, люди, які живуть там і тільки отримують пенсію тут, повинні впливати на наші президентські вибори? Ми повинні дати правильну відповідь - чи можуть вони голосувати чи ні. Тому що це призведе до маніпуляцій", - пояснив Найєм.

Депутат вважає, що в нинішніх умовах Донбас знову може стати вотчиною конкретних людей, тому потрібно щось міняти.

У зв'язку з цим він підтримав роботу над законопроектом про реінтеграцію окупованих територій Донбасу в Україні, яка ведеться в Адміністрації президента. При цьому Найєм поскаржився, що такий важливий законопроект розробляється без участі депутатів Верховної Ради і може бути внесений в останній пленарний тиждень сесії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram