ГоловнаПолітика

Нацрада реформ розглянула проект медичної реформи

Її планують винести на розгляд до кінця сесії.

Нацрада реформ розглянула проект медичної реформи
Фото: president.gov.ua

Національна рада реформ в п'ятницю розглянула законопроекти №6327 і №6329 про реформування медичної галузі країни.

Реформа розроблена Міністерством охорони здоров'я і доопрацьована в рамках спеціальної робочої групи за участю народних депутатів з комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.

Презентуючи пропозиції уряду, прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що мова йде, перш за все, про зміну організації системи охорони здоров'я в країні та зміну фінансування цієї системи - від фінансування стін лікарень до фінансування медичної послуги і введення контролю її якості.

"Це не буде реформою за один день. Є роки, етапи, які нам потрібно пройти, але я точно знаю, що ми доб'ємося успіху, якщо ми змінимо саму модель організації охорони здоров'я в нашій країні. Ми повинні фінансувати медичну послугу. І наш пакет законопроектів пропонує саме такий підхід. Переконаний, що реалізація цього підходу буде успішною", - підкреслив Гройсман.

На сайті Президента повідомляють, що один із законопроектів стосується "якісно нових правил медичної допомоги на селі".

"Часто в селах немає фельдшерсько-акушерського пункту, а якщо він і є, то отримати там медичну допомогу майже неможливо", - заявив на Нацраді президент Петро Порошенко, зазначивши, що в місті пацієнти мають можливість вибирати не тільки лікаря, а й медичний заклад, тоді як у селах спостерігається нестача лікарів загалом.

Президент також підкреслив, що вітає ініціативу проведення інвентаризації медичного обладнання, ретельної калькуляції медичних послуг і розробки ефективних механізмів білінгу медпослуг.

Під час обговорення проекту Порошенко також запропонував доопрацювати окремі положення пакету законопроектів.

Зокрема, він вказав на неприпустимість положення про те, що пакет державних гарантій пацієнту буде встановлювати уряд. "Ні. У нас пакет гарантій держави потрібно закріпити законодавчо", - підкреслив він. Голова держави також звернув увагу на формулювання - не пацієнт, а український громадянин потребує державного захисту. Для громадян інших держав можна забезпечити право на отримання медичних послуг через механізми страхування, вважає Петро Порошенко.

Президент також підкреслив, що можна передбачити службу, яка займалася б контролем за якістю й ефективністю роботи по інститутах, які забезпечують реалізацію державної політики у сфері медичних послуг.

Порошенко сподівається, що реформу ухвалять до кінця нинішньої сесії парламенту. Йдеться про три пленарні тижні, останній з яких - 11-14 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram