ГоловнаПолітика

NYT: Росія збиралася використовувати зв'язки Манафорта з Януковичем

На Дональда Трампа мали намір впливати через його радників.

NYT: Росія збиралася використовувати зв'язки Манафорта з Януковичем
Пол Манафорт

Американські спецслужби минулого літа зібрали інформацію, яка свідчить про те, що під час президентської виборчої кампанії в США високопоставлені співробітники російських спецслужб спільно з російськими чиновниками обговорювали, як вплинути на Дональда Трампа через його радників.

Про це пише The New York Times із посиланням на трьох діючих і відставних американських чиновників, знайомих із розвідданими США.

Зокрема, в розмовах ішлося про Пола Манафорта, який на той час керував кампанією Трампа, і Майкла Флінна, який на той момент консультував майбутнього президента. Обидва політики мали непрямі зв'язки з російськими офіційними особами. Ті, очевидно, були впевнені, що можуть вплинути на них у питанні формування думки Трампа про Росію, пише видання.

За інформацією газети, деякі представники Росії "хвалилися, наскільки добре вони знають Флінна". Інші обговорювали можливість використовувати зв'язки з колишнім президентом України Віктором Януковичем, який свого часу тісно співпрацював з Манафортом.

Тепер питання про те, чи впливала Росія безпосередньо на радників Трампа, є ключовим у розслідуванні про ймовірні зв'язки команди президента США з Росією, яке веде спеціальний прокурор, екс-голова ФБР Роберт Мюллер, наголошує видання.

Білий дім, ФБР і ЦРУ відмовилися прокоментувати інформацію. Не відповіли на запити про коментарі і представники Манафорта та Флінна, зазначає газета.

Минулого тижня телеканал CNN із посиланням на джерела в розвідці та Білому домі повідомляв, що російські чиновники покладали великі надії на можливість впливу через Флінна на політику Трампа. Але, як відзначали співрозмовники телеканалу, Москва могла перебільшити як ступінь лояльності Флінна, так і його здатність просувати потрібну точку зору.

Флінн пішов у відставку в середині лютого 2017 року, пробувши на посаді радника президента з національної безпеки трохи більше, ніж три тижні. Приводом для відставки став скандал, що вибухнув після того, як стало відомо, що Флінн надав неповну інформацію про свої переговори з послом Росії Сергієм Кисляком.

Манафорт пішов у відставку з поста голови передвиборного штабу Трампа в серпні минулого року після звинувачень у незаконному отриманні грошей від Партії регіонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram