ГоловнаПолітика

Встановлено причини аварії на шахті "Степова"

Уряд перевірить систему УТАС на інших шахтах.

Встановлено причини аварії на шахті "Степова"
Архив

Урядова комісія прийшла до висновку, що ключовими причинами аварії на шахті "Степова" ДП "Львіввугілля" 2 березня стали недотримання норм перевітрювання і проблеми в роботи системи безпеки УТАС (уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами).

"Ми детально проаналізували роботу шахти «Степова», починаючи з 25 лютого 2017 року, і визначили головні причини трагедії. Це: невідповідність роботи системи безпеки УТАС; недотримання норм перевітрювання в шахті; відсутність дозвільної документації на виконання небезпечних робіт, термін якої минув ще 14.11.2016 року. Ці висновки будуть вказані в рекомендаціях для перевірки всіх шахт України і розглянуті на найближчому засіданні уряду", - наводять на сайті Мінрегіонбуду слова віце-прем'єра Геннадія Зубка.

Він також зазначив, що проблема відсутності дозвільної документації є і на іншій шахті ДП "Львіввугілля" - Червоноградській. За результатами роботи урядової комісії буде створено окрему робочу групу для перевірки систем УТАС на інших шахтах України.

Серед інших причин трагедії Зубко назвав підвищений рівень метану в шахті, невідповідність кабельної продукції технічним вимогам, проведення не в повному обсязі інструктажу і навчання персоналу, а також питання фінансування шахти "Степова", зокрема блокування рахунків.

Віце-прем'єр зазначив, що вже здійснено всі виплати сім'ям загиблих і постраждалим. З державного резервного фонду виплачено 5 млн 725 тисяч гривень, з Фонду соціального страхування - 1 млн 900 тисяч, також гроші виділяли з місцевого бюджету.

Нагадаємо, 2 березня на шахті №10 "Степова" держпідприємства "Львіввугілля" прогримів вибух, який призвів до обвалення гірської породи. На шахті працювало 172 гірники, на аварійній ділянці - 34 гірники, з яких вісім загинули. Кабінет Міністрів створив комісію для розслідування аварії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram