ГоловнаСуспільствоПодії

На шахті у Львівській області стався вибух, є загиблі (оновлено)

Вісім шахтарів загинули, шістьох госпіталізовано.

На шахті у Львівській області стався вибух, є загиблі (оновлено)
Фото: EPA/UPG

У Львівській області на шахті №10 "Степова" ВАТ "Львіввугілля" прогримів вибух, який призвів до обвалення гірської породи.

Про це повідомляють на сайті Держслужби з надзвичайних ситуацій.

"На шахті працювали 172 гірники, на аварійній ділянці - 34 гірники, з яких вісім загинули і шестеро гірників з травмами підняті на поверхню", - йдеться в повідомленні. Доля 24 гірників залишається невідомою.

Вибух стався в результаті обвалення гірської породи о 12:46.

До рятувальних робіт залучено підрозділи Міністерства енергетики та вугільної промисловості і ДСНС.

На місце події виїхали прем'єр-міністр Володимир Гройсман, міністр енергетики Ігор Насалик і голова ДСНС Микола Чечоткін. Про це повідомив прес-секретар прем'єра Дмитро Столярчук у Фейсбуці.

Він також повідомив, що створено оперативний штаб для координації дій відповідних служб.

Оновлення. Голова Львівської ОДА Олег Синютка повідомив, що комісія встановлює, чи пов'язаний вибух на шахті "Степова" з роботами зі збільшення обсягів видобутку. Про це він заявив в ефірі телеканалу "112 Україна".

Попередньо, за його словами, кваліфікується вибух метану.

"Буде створена комісія, яка проведе розслідування, і вона зробить висновок, чи порушувалися правила техніки безпеки. Навантаження не збільшувалися. Навпаки, порівняно з попереднім часом ми не збільшували обсягів видобутку. Але те, що повністю готувалися всі засоби для того, щоб збільшувати видобуток у зв'язку з блокадою, це очевидно... У зв'язку з тим, що ми перестали отримувати вугілля зі сходу України, ми готувалися до того, щоб збільшити обсяги видобутку на "Львіввугіллі". Чи пов'язаний вибух на шахті з проведенням робіт зі збільшення обсягів, дасть висновок тільки комісія", - заявив Синютка.

Оновлення 15:36. Поліція відкрила кримінальну справу за ч. 2 ст. 272 ("Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою). Про це повідомляють на сайті поліції.

"За попередніми даними, обвалення сталося в результаті вибуху метану. Загинули вісім гірників, шестеро травмовані, ще 20 врятовані. Вже відкрито кримінальне провадження, на місці події працює слідчо-оперативна група", - повідомив начальник ГУ Нацполіції у Львівській області Валерій Середа.

Оновлення 16:18. Усі гірники, які після вибуху залишилися під землею, підняті на поверхню, повідомляє ДСНС.

"Станом на 15:30 усіх гірників піднято на поверхню. До проведення аварійно-рятувальних робіт залучено п'ять відділень Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Міненерговугілля", - йдеться в повідомленні.

Держпідприємство "Львіввугілля" включає сім робочих шахт. Шахта №10 "Степова" (колишня "Великомостівська") була відкрита 1978 року. На ній видобувають вугілля марки Г, проектна потужність шахти - 2400 тисяч тонн. Розташована в селі Глухів Сокальського району.

Нагадаємо, в серпні минулого року шестеро гірників отримали опіки через вибух на шахті в Донецькій області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram