ГоловнаПолітика

Росія не виконала жодного пункту Мінських домовленостей, - МЗС

МЗС закликало іноземних партнерів з розумінням поставитися до заборони на переміщення вантажів через лінію зіткнення.

Росія досі не виконала жодного пункту Мінських домовленостей.

Про це йдеться в заяві МЗС.

"Змушені вкотре констатувати, що Росія досі не виконала жодного пункту Мінських домовленостей. Очевидно, що абсолютно відсутня політична воля Москви їх виконувати", - йдеться в ній.

Як зазначила речник МЗС Мар'яна Беца, події останнього місяця стали показовою демонстрацією з боку Кремля намірів продовжувати курс на ескалацію розпочатого ним збройного конфлікту і небажання дотримуватися взятих на себе зобов'язань", - сказала вона.

Речник МЗС підкреслила, що "націоналізація" підприємств "владою" самопроголошених республік - потужний удар по економіці України, оскільки зазначені підприємства перебували в правовому полі України, платили податки в український бюджет, включаючи військовий збір на підтримку Збройних Сил, забезпечували працевлаштування громадян України, підтримували металургію як одне з ключових джерел валютних надходжень.

Вона нагадала, що через "націоналізацію" бойовиками українських підприємств, розташованих на окупованих територіях, посилення загроз економічній і енергетичній безпеці України, 15 березня 2017 року РНБО вирішила "тимчасово, до виконання Росією положень з безпеки Мінських домовленостей, а також до повернення під українську юрисдикцію захоплених підприємств припинити переміщення вантажів через лінію дотику».

МЗС закликало іноземних партнерів поставитися з розумінням до вказаного рішення як безальтернативного за нинішніх обставин.

Україна, зі свого боку, й надалі буде дотримуватися Мінських домовленостей і докладати зусиль для їх імплементації в повному обсязі, підкреслили в МЗС.

Як повідомляли 15 березня, Україна під час засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі зажадала скасувати "націоналізацію" підприємств у "ДНР" і "ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram