ГоловнаПолітика

У 2015 році волонтерською діяльністю займалися 13% українців, - опитування

Найбільше пожертвувань припадає на допомогу армії

У 2015 році волонтерською діяльністю займалися 13% українців, - опитування
Фото: Нелли Вернер

Упродовж 2015 року волонтерською діяльністю займалися 13% українців. Про це свідчать дані опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова. Благодійні кошти призначалися переважно на потреби армії, переселенців та інвалідів.

За даними опитування, фінансову допомогу благодійним організаціям у 2015 році надавали 41% українців, що майже вдвічі більше, ніж було зафіксовано в опитуванні 2012 року. Основною формою участі у благодійності є пожертвування в благодійні скриньки (цей варіант позначили 64% з тих, хто надавав кошти на благодійність). Трохи менше третини (30%) просто давали гроші людям, які цього потребують, а 26% відраховували на благодійність певну частину своїх доходів. Усього впродовж року суми до 300 грн пожертвували 70% з тих, хто брав участь у благодійній діяльності.

Найбільша частка волонтерських зусиль і надання матеріальної допомоги впродовж останнього року припадає на допомогу армії - близько 65%. Друге місце займає допомога хворим та інвалідам (21%), а третє - допомога людям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Найвищий рівень допомоги армії демонструють також жителі Заходу і Центру. Зате на Донбасі значно частіше допомагали людям, які опинилися в складних життєвих обставинах, і переселенцям із зони бойових дій.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене з 14 по 22 листопада в усіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Усього було опитано 2009 респондентів віком від 18 років.

Нагадаємо, президенту Петрові Порошенку довелося вибачатися за невдалу фразу, сказану під час виступу в Центральному будинку офіцерів ЗСУ, про те, що у війні на Донбасі Україна перемогла би навіть без допомоги волонтерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram