ГоловнаПолітика

Сенцов розповів про тортури у ФСБ

Політв'язня душили, вдягнувши пакет на голову.

Сенцов розповів про тортури у ФСБ
Фото: Андрей Новичков/Грани.Ру

Політв'язень із Криму Олег Сенцов на суді дав пояснення по суті своєї справи, заявивши, що його били і катували, і відмовився відповідати на інші запитання судді і прокурора.

Про це повідомляє кореспондент видання "Грани" із залу Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону, де відбувається розгляд у справі Сенцова і лівого активіста Олександра Кольченка.

"Сказав все, що хотів. Далі в цьому концерті брати участь не буду, - заявив Сенцов, давши пояснення. - Робіть що хочете, я буду тихесенько сидіти, на запитання не відповім".

Пояснення політзек почав із того, що назвав свою участь у Євромайдані головним вчинком у своєму житті. "Ми виступали проти злочинця-президента", - наголосив Сенцов.

"Після того, як ваша країна взялася окупувати мою батьківщину, ми продовжили волонтерську роботу", - далі розповів обвинувачений. Зокрема, пояснив Сенцов, він сприяв роботі журналістів, які висвітлювали події на півострові, надавав допомогу українським військовим, заблокованим у військових частинах окупантами, шукав викрадених українських активістів. "Деяких ми не знайшли, - зауважив політзек. - Навряд чи вони живі".

При цьому, наголосив Сенцов, він ніколи не закликав до насильства.

Далі політзек заявив, що з фігурантів справи - і з тих, які потрапили в руки російських силовиків, і з тих, які зуміли втекти, - він знайомий тільки з Кольченком і Геннадієм Афанасьєвим.

9 травня, продовжив обвинувачений, Кольченко подзвонив йому і розповів, що Афанасьєва викрали. Через деякий час Сенцову подзвонив сам Афанасьєв і спробував призначити зустріч. "Говорив голосом засудженого до смерті, - зауважив політзек. - Я все зрозумів, відключив телефон, але почав дізнаватися про Афанасьєва".

Однак на другий день російські силовики викрали самого Сенцова біля його будинку і відвезли в кримський головком СБУ, де після анексії Криму розмістилося управління ФСБ. Від викраденого вимагали свідчень про вибухи біля пам'ятника Леніну і біля Вічного вогню, які нібито планували в Сімферополі. Для цього Сенцова катували. (Епізод з Вічним вогнем до моменту затвердження обвинувального висновку зі справи виключили.)

"Мене били ногами, кийками, стоячи, лежачи, сидячи, - розповів політзек. - Потім мене душили пакетами. Я багато разів бачив це в кіно. Душили чотири рази. Мене роздягли догола і погрожували зґвалтувати кийком. Погрожували закопати в лісосмузі".

Потім Сенцова відвезли додому, де в присутності його малолітньої дитини провели обшук. Нічого, що становило б для силовиків інтерес, під час обшуку не знайшли. Після цього викраденого повернули в головком СБУ. "Тортур уже не було, але я сидів із мішком на голові", - додав підсудний.

Надалі, розповів політзек, тортур теж уже не було, хоча погрози лунали.

Наступного дня Сенцову видали мобільник, "щоб офіційно вилучити". Він устиг відправити СМС знайомій журналістці.

Тільки після цього старший слідчий слідчого управління ФСБ з особливо важливих справ майор юстиції Артем Бурдин провів перший офіційний допит Сенцова. "Мені запропонували дати свідчення про керівництво Майдану і отримати 7 років або стати керівником і отримати 20", - розповів обвинувачений.

Надалі у політзека провели нові обшуки. Під час одного з відеотеки Сенцова вилучили кілька фільмів, зокрема документальну картину Бі-бі-сі "Третій Рейх у кольорі". "Через три дні вже знайшли зброю, бо яка терористична група без зброї", - додав підсудний. А через півроку, продовжив він, "ФСБ дивом виявила на моєму ноуті два файли про виготовлення вибухових речовин".

Сенцов також прокоментував кілька тверджень у матеріалах справи. Щодо показань раніше засудженого в особливому порядку Олексія Чірнія, який заявляв, ніби Сенцов доручив йому підірвати пам'ятники, політзек зауважив: "Говорили, що я хороший організатор. Це так. Але в такому разі хіба я доручив би відповідальну справу Чірнію?!"

З приводу ролі Афанасьєва як зв'язкового Сенцов заявив: "Якби я робив теракт на 9 травня, я поїхав би з міста, а не шукав заарештованого (насправді - викраденого. - Ред.) Афанасьєва".

39-річному кінорежисеру й активістові Автомайдану Сенцову інкримінують частину 1 статті 205.4 (організація терористичного угруповання), два епізоди за пунктом "а" частини 2 статті 205 (теракт, вчинений організованою групою), один епізод за частиною 1 статті 30 - пунктом "а" частини 2 статті 205 (підготовка до теракту у складі організованої групи), а також частину 3 статті 222 (незаконний обіг зброї та вибухівки, вчинений організованою групою) і частину 3 статті 30 - частину 3 статті 222 КК (замах на це діяння).

ФСБ називає Сенцова лідером диверсійно-терористичної групи "Правого сектору". Поряд з підготовкою вибуху пам'ятника Леніну неіснуючій групі приписують підпали штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, вчинені відповідно 14 і 18 квітня 2014 року. Режисера вважають причетним до всіх названих акцій.

За статтею про теракт Сенцову загрожує до 20 років колонії. Своєї провини в жодному звинуваченні він не визнає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram