ГоловнаСвіт

Протести проти президента Бурунді обернулися заворушеннями: 5 жертв

Понад 20 тис. громадян утекли з країни, побоюючись насильства.

Поліція Бурунді використала сльозогінний газ і водомети для розгону масових антипрезидентських демонстрацій у столиці країни Бужумбурі.

Про це повідомляє

агентство Рейтер.

Сотні маніфестантів вийшли на вулиці на знак протесту проти рішення президента П'єра Нкурунзізи йти на третій п'ятирічний термін.

За словами учасників антипрезидентських демонстрацій, жертвами заворушень стали щонайменше п'ятеро людей. При цьому троє з них загинули в результаті атаки членів молодіжного крила владної партії. Є заарештовані.

Опозиція й іноземні дипломати зазначають, що поліція підтримує дії владної партії, проте партія заперечує всі звинувачення.

Раніше влада Бурунді заборонила будь-які акції і на підтримку Нкурунзізи, і проти нього

.

Президент П'єр Нкурунзіза править країною 10 років. Конституція дозволяє балотуватися на посаду голови держави двічі. Але Нкурунзіза стверджує, що перший термін не можна враховувати, оскільки тоді він був обраний парламентом, а не прямим голосуванням. Противники Нкурунзіза наполягають на тому, що його рішення висунути свою кандидатуру порушує конституцію і Аруську мирну угоду, яка поклала кінець конфлікту між народностями тутсі і хуту.

Протести в Бурунді тривають другий день.

Побоюючись насильства під час виборів, понад 20 тис. мешканців країни втекли до сусідньої Руанди. Президентські вибори заплановано на 26 червня.

Бурунді - невелика держава в регіоні Великих африканських озер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram