ГоловнаСвіт

У Єгипті 683 членів "Братів-мусульман" засудили до страти

Рішення суду можна оскаржити

У Єгипті 683 членів "Братів-мусульман" засудили до страти

Єгипетський суд у понеділок, 28 квітня, засудив до страти 683 членів ісламістського руху "Брати-мусульмани", включно з його лідером Мохаммедом Баді. Про це повідомляє агентство Рейтер.

Вирок Баді та іншим членам організації, які переховуються від влади, винесено заочно, зазначає BBC News.

Засуджених звинувачували в нападах на поліцейські дільниці та в убивстві співробітника поліції. При цьому правозахисники стверджують, що під час слухань адвокатам обвинувачених виступити не дали. Рішення суду, однак, можна оскаржити.

Єгипетське законодавство вимагає, щоб смертний вирок отримав схвалення вищого релігійного представника країни Алі Гумаа, після чого на повторному засіданні суду буде оголошено остаточний вердикт. При цьому схвалення релігійного лідера не є обов'язковим, суд має право проігнорувати його.

Окрім того, суд переглянув вирок від 24 березня, відповідно до якого 529 прихильників скинутого президента Мохаммеда Мурсі засудили до страти. Згідно з новою постановою, для 37 з них покарання залишиться колишнім, а для решти смертний вирок замінили на довічне ув'язнення.

Як зазначає Рейтер, такі вироки можуть спровокувати хвилю антиурядових протестів напередодні виборів, запланованих на наступний місяць.

Президентські вибори в Єгипті призначено на 26-27 травня. Результати голосування мають оприлюднити щонайпізніше 5 червня.

Нагадаємо, 25 грудня 2013 року уряд Єгипту офіційно оголосив рух "Брати-мусульмани" терористичною організацією, заборонивши йому будь-яку діяльність і заморозивши всі його рахунки. У самому "Братстві", проте, наполягають на тому, що рух є виключно мирним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram