ГоловнаЕкономікаБізнес

Ахметов бореться за контроль над "Запоріжсталлю"

Інтеграція меткомбінату до групи "Метінвест" розпочалася.

Ахметов бореться за контроль над "Запоріжсталлю"
Фото: Макс Левин

Група "Метінвест" (71,25% через СКМ належить Рінату Ахметову, 23,75% через "Смарт-холдинг" - Вадиму Новінському) продовжує збирати дозволи від антимонопольних органів низки країн на придбання контрольного пакета "Запоріжсталі", пишуть "Экономические известия".

За останні півроку "Метінвест" отримав дозволи антимонопольних органів Болгарії, Македонії та Сербії на придбання контрольного пакета ВАТ "Запоріжсталь". Минулого року "Метінвест" придбав половину групи "Індустріал", яка володіє більше 50% акцій ВАТ "Запоріжсталь". Вартість операції становила $416 млн. Тепер "Метінвест" хоче отримати другу половину "Індустріалу" згідно з опціоном, який діє до 4 серпня. До цього терміну "Метінвест" має отримати дозвіл і від Антимонопольного комітету України (АМКУ). Компанія не коментує перебіг операції до її завершення.

Інтеграція не буде простою через російського інвестора "Запоріжсталі", який придбав близько 50% комбінату 2010 року у Midland Resources Holding за $850 млн за участю російського Зовнішекономбанку (ЗЕБ). Що це за інвестор - невідомо, але відомо що робить ЗЕБ.

ЗЕБ є державною корпорацією, і має багато спільного з класичними банками, тому що у нього немає ліцензії на банківську діяльність, і він не регулюється Центральним банком Росії. Тобто ЗЕБ, найімовірніше, є державним фондом прямих інвестицій, який фінансує та кредитує необхідні для російського уряду програми, галузі та проекти. Нагадаємо, російський уряд до недавнього часу очолював нинішній президент РФ Володимир Путін.

Якщо група Ахметова переможе, їй дістанеться не тільки комбінат, а й частина акцій "Запоріжкоксу", Запорізького залізорудного комбінату, Запорізького вогнетривкого заводу, трубних, ломопереробних і металоторгових компаній, а також вугільні підприємства. Консолідація збільшить частку "Метінвесту" на українському ринку плоского прокату до 70% з поточних 45%, говорить аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

Процес інтеграції "Запоріжсталі" в групу Ахметова-Новінського вже розпочався.

Аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров каже, що частина продукції запорізького меткомбінату продається через компанію "Метінвест Інтернешнл", нові представники топ-менеджменту підприємства - це люди, які раніше робили кар'єру в структурах "Метінвесту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram