ГоловнаЕкономікаДержава

Українські аграрії спростовують причетність до контрабанди добрив

Питання пропонують ставити ДФС і митникам.

Українські аграрії спростовують причетність до контрабанди добрив
архивное фото
Фото: rbc.ua

Українські аграрії не можуть бути причетними до контрабанди російських мінеральних добрив в Україні, партію яких служба безпеки Аграрного фонду виявила під час перевірки складів з добривами, де вони зберігалися під виглядом українських. Про це під час прес-конференції в "Інтерфакс-Україна" повідомив голова ГС "Спілка агрохіміків України" Сергій Рубан.

«Давайте з погляду агрохімії. У мене є три вищі профільні освіти, тому я хочу сказати, що визначити 100% стандартизоване добриво, якими є аміачна селітра або карбомід, без домішок фактично неможливо. Можна за якимись хвостами говорити про те, що воно схоже, але при цьому всі ці добрива є так званими «комодітіз», вони стандартизовані в усьому світі і торгуються в усьому світі як однакові", - зазначив голова ГС "Спілка агрохіміків України" Сергій Рубан.

"Визначити їх дуже важко, але уявімо собі на секундочку, що навіть якщо визначили таке добриво, воно не могло бути ввезене в Україну легально. А якщо воно ввозилося нелегально, то в такому разі ніхто з присутніх імпортерів і тих, з ким ми співпрацюємо, не міг цим займатися, тому що наші імпортери законослухняні і перебувають під прицілом всіх державних органів. Значить, є питання до ДФС, до митників: як заходив товар, який не потрапив (я вас запевняю, що він не потрапив) у статистику митних органів. У такому разі цей товар мав проходити вночі, транзитом. Хоча маю великі сумніви, що в Україну міг зайти будь-який товар таким чином», - додав також він.

При цьому народний депутат Сергій Шахов заявив, що контрабанда добрив відбувається через усі кордони.

«Є три заводи в нашій державі, які могли б повністю забезпечити український ринок добривами, але не працюють, через контрабанду добрив, які виснажують наші землі - чорноземи, які перетворюються на пісок.

Ми з депутатами практично зупинили контрабанду. Кабмін наклав ембарго на добрива 3205, 3105, якщо я не помиляюся в цифрах. Але контрабанда відбувається через усі кордони", - резюмував Шахов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram