ГоловнаЕкономікаДержава

Мінагрополітики запустило бета-версію всеукраїнського порталу з оцінки сільгоспземель

Користувачі зможуть розрахувати нормативну грошову оцінку будь-якої ділянки.

Мінагрополітики запустило бета-версію всеукраїнського порталу з оцінки сільгоспземель
Фото: Pozgalev.ru

Міністерство аграрної політики і продовольства запустило для тестування бета-версію Всеукраїнського порталу загальнонаціональної нормативної грошової оцінки (НГО) земель сільгосппризначення. Про це в.о. міністра аграрної політики Максим Мартинюк повідомив на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Портал - це дзеркало системи, яка дозволяє прорахувати НГО на будь-якій ділянці в Україні. Він має функцію зворотного зв'язку, скориставшись якою ви можете надати розробникам свої зауваження і пропозиції до його роботи. Будемо вдячні за фідбек", - написав Мартинюк.

Голова відомства нагадав, що в лютому Кабінет Міністрів погодив проведення загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення на всій території України. Базою для розрахунку НГО земельної ділянки є показники якості ґрунтів, останні ґрунтові дослідження в Україні завершилися в 1995 році.

"У нас не залишилося жодної ділянки сільгосппризначення за межами населених пунктів, який не був прорахований на базі даних", - зазначив Мартинюк.

За словами очільника Мінагрополітики, для громадян-власників земель, які здають ділянки в оренду, портал дає можливість, спираючись на дані НГО, переконатися в справедливості орендної плати і в разі необхідності скоригувати її, орієнтуючись на показники земельних аукціонів по району.

Нагадаємо, в 2013 році в Україні запустили в роботу земкадастр. На спеціальній карті в інтернеті можна побачити будь-яку земельну ділянку України з інформацією про кадастровий номер ділянки, її цільове призначення, вигляд власності, а також площу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram