ГоловнаЕкономікаБізнес

Комітет з ПЕК проголосував за впровадження зелених аукціонів з 2020 року

Комітет також ухвалив рішення про зниження зелених тарифів з 2020 року для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових станцій на 10%.

Комітет з ПЕК проголосував за впровадження зелених аукціонів з 2020 року
Фото: esb.ie

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні 4 грудня проголосував за внесення на розгляд парламенту законопроекту щодо впровадження нової системи підтримки відновлюваної енергетики.

За відповідне рішення проголосували депутати комітету під час затвердження основних положень законопроекту №8449. Цим законопроектом передбачено запровадження "зелених" аукціонів з 1 січня 2020 року (після запуску нового ринку електроенергії), а пілотні аукціони відбудуться вже в 2019 році.

Комітет також ухвалив рішення про зниження зелених тарифів з 2020 року для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових станцій на 10%, щоб зменшити витрати споживачів на купівлю електроенергії.

Як зазначили депутати, впровадження аукціонів дозволить знизити ціни на зелену електроенергію завдяки запуску механізму конкуренції. Він припускає, що виробники пропонуватимуть найменшу ціну за зелену електроенергію і конкурувати між собою.

На думку парламентаріїв, з розглядом цього законопроекту в парламенті затягувати не можна, оскільки це негативно позначиться на подальшому розвитку зеленої енергетики в Україні.

"У нас було проведено багато роботи щодо законопроекту... я витратив на нього півроку. Якщо ми не ухвалимо рішення найближчим часом, то потім його будемо розглядати в січні, лютому або навіть після президентських виборів", - зазначив в.о. голови комітету ПЕК Олександр Домбровський.

Як відомо, цей законопроект підтримують найбільші галузеві об'єднання і міжнародні фінансові інституції.

Нагадаємо, в Україні діють "зелені" тарифи, які стимулюють виробництво електроенергії з поновлюваних джерел в Україні. Вони встановлені в євро і діють на період до 2030 року. За інформацією Держенергоефективності, на 1 жовтня 2019 року в Україні налічується 1925 МВт "зелених" потужностей з них - 57% припадає на сонячні електростанції, 27% - на вітрові станції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram