ГоловнаЕкономікаДержава

Підвищення ОРЦ вирішить проблему з Луганською ТЕС, - експерт

Президент Енергетичної асоціації України розкритикував варіант компенсації вартості газу за рахунок теплової генерації.

Підвищення ОРЦ вирішить проблему з Луганською ТЕС, - експерт
Фото: qha.com.ua

Через блокаду поставок вугілля з боку РФ на Луганську ТЕС у Щасті на контрольованій території в області склалася критична ситуація. Вартість альтернативного палива - газу - втричі дорожча. Щоб компенсувати витрати станції, необхідно переглядати оптово-роздрібну ціну на електроенергію. Таку думку висловив президент Енергетичної асоціації України Василь Котко.

«Підвищення ОРЦ вирішує проблему по Луганській ТЕС. Потрібно підвищувати їй тариф, зробити його достатнім для того, щоб були кошти на закупівлю, на оплату не вугілля, а газу», - підкреслює експерт.

Також президент Енергетичної асоціації України розкритикував варіант компенсації вартості газу за рахунок теплової генерації. 

«У період опалювального сезону брати гроші з теплової генерації несправедливо», - заявив Котко.

Експерт нагадав про те, що недавні рішення стосовно «Укргідроенерго» і «Енергоатому» без урахування в ОРЦ негативно впливають на теплову генерацію.

«Рішення стосовно «Укргідроенерго» і «Енергоатому» були зроблені без перегляду ОРЦ. А це значить, що за залишковим принципом замикається теплова генерація. Результат такий, що теплова генерація у нас у четвертому кварталі збиткова. Інвестиції в інші генерації безумовно потрібні. Проблема в тому, що коли вирішуєте проблеми одних, не потрібно створювати проблеми іншим», - підсумував президент Енергетичної асоціації України. 

Раніше заступник голови Луганської обладміністрації Юрій Клименко заявив, що Луганська ТЕС у місті Щастя переходить на газ, оскільки вугілля вистачить лише до вівторка, 6 листопада. Клименко пояснив, що згідно з рішенням уряду, ТЕС повинна перейти на переробку газу через дефіцит вугілля в зв'язку неможливістю постачати паливо з території Росії. 

Нагадаємо, Кабінет міністрів України рекомендував Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), встановити додатковий платіж ТОВ ДТЕК Східенерго для покриття додаткових витрат Луганської ТЕС на виробництво електроенергії з використанням природного газу до моменту відновлення поставок вугілля. 

Як повідомляла прес-служба компанії ДТЕК, поставки вугілля на ТЕС з квітня 2017 року здійснювалися з активу ДТЕК в РФ - шахтоуправління Обухівська (Ростовська обл.), оскільки станція може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під'їздів до Луганської ТЕС на контрольованій українською владою території - нема. З жовтня поточного року російська залізниця не підтверджує відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу квот на поставки вугілля. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram