ГоловнаЕкономікаДержава

Мінагрополітики підвищило прогноз урожаю і експорту зерна

Погодні умови були далекими від оптимальних, але втрати мали фрагментарний характер.

Мінагрополітики підвищило прогноз урожаю і експорту зерна

Міністерство аграрної політики і продовольства підвищило прогноз урожаю зернових культур на 5%, до 63,1 млн тонн, у 2018 році.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк у Фейсбуці.

"Ми коригуємо нашу попередню оцінку (60 млн тонн +) в бік збільшення і очікуємо, що врожай складе 63,1 млн тонн. Зростання забезпечить група пізніх зернових. Погодні умови були далекими від оптимальних, проте втрати мали фрагментарний характер і в результаті ми маємо гідне співвідношення продовольча пшениця/фураж на рівні 60/40", - написав він.

Прогноз експорту, за словами Мартинюка, також збільшено - до 42 млн тонн.

"Гарна новина сама по собі, а світова кон'юнктура (неврожаї в країнах-постачальниках, зростання цін) підвищує її статус до «чудова»", - зазначив заступник міністра.

"Два слова про осінню посівну. Якщо навесні польові роботи стартували з запізненням, то зараз - навпаки, посівна розпочалася майже на тиждень раніше. Станом на 10 вересня озимих на зерно було посіяно 237,1 тис га, що становить 3% від прогнозу. Дощі - бонус", - додав Мартинюк.

Нагадаємо, Україна експортувала 39,375 млн тонн зерна в маркетинговому сезоні 2017-2018 років, який завершився 30 червня.

У сезоні 2016-2017 років Україна експортувала 43,8 млн тонн зернових, що є абсолютним рекордом для країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram