ГоловнаЕкономікаДержава

Держгеонадра виставили на аукціон родовища бурого вугілля, графіту і доломітів

Найдорожчим лотом став дозвіл на видобуток бурого вугілля на Костянтинівському вуглерозрізу.

Держгеонадра виставили на аукціон родовища бурого вугілля, графіту і доломітів
Фото: korrespondent.net

Спеціальний дозвіл на видобуток бурого вугілля на Костянтинівському вуглерозрізі Миронівського родовища (Олександрійський район Кіровоградської області) із запасами категорії B + C1 43,2 млн тонн став найдорожчим лотом, який Держгеонадра виставили на третій аукціон 2018 року щодо продажу спецдозволів на користування надрами.

Згідно з оголошенням про конкурс у газеті "Урядовий кур'єр" в середу, його початкова ціна - 24,75 млн грн, вартість геологічної інформації - 2,44 млн грн, передає Інтерфакс-Україна.

Крім цього, на продаж виставлено дозвіл на видобуток графітових руд/графіту на ділянці Південного Балахівського родовища (Петрівський р-н Кіровоградської обл.) з запасами B + C1 23,94 /1,3 млн тонн за 4,17 млн грн при вартості геологічної інформації 3,54 млн т.

Наступна за ціною позиція - дозвіл на видобуток доломітів на ділянці Cмежно-Ближнє-Серебрянському Ямському родовищі з запасами А + B + C1 1,1 млн тонн, торги з якого почнуться з 0,53 млн грн при вартості геологічної інформації 0,22 млн грн.

Серед інших дев'яти позицій на конкурсі: одна - на видобуток підземної води в Скадовську (Херсонська область) за 0,29 млн грн, вісім - на геологічне вивчення родовищ пісковиків, підземних вод, вапняків і трепелу.

Заявки на участь в конкурсі приймаються до 12 листопада, гарантійний внесок становить 20% від початкової ціни. Сам аукціон призначений на 27 грудня.

Як повідомлялося, генеральний прокурор України Юрій Луценко останнім часом неодноразово критикував уряд за вкрай низьку частку дозволів на розробку родовищ, які видаються за підсумками конкурсів. "Після Майдану на аукціонах було видано 43 спецдозволи на ресурси. Без аукціонів - 679! Олігархи скуповували і скуповують українські природні ресурси", - відзначав у травні цього року він.

Після цього Держгеонадра заявили про намір виставити на аукціон спецдозволи з 22 нафтогазоносних ділянок на шельфі Чорного і Азовського морів. В кінці липня голова Держгеонадр Олег Кирилюк на засіданні Кабміну повідомив про підготовку вже 44 таких ділянок для виставлення на електронні торги, в т.ч. 14 - на шельфі.

Як повідомлялося, Державна служба геології та надр України провела 9 серпня перший в 2018 році аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Протягом 30 днів переможці повинні заплатити в бюджет майже 300 000 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram