ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ попереджає про шахраїв, котрі залучають депозити під 33% річних

Нацбанк просить правоохоронців розслідувати діяльність ТОВ "Роялстендард".

НБУ попереджає про шахраїв, котрі залучають депозити під 33% річних
Фото: Макс Левин

Національний банк України звернувся до правоохоронців з проханням розслідувати діяльність компанії Royal Standard із залучення коштів вкладників за завищеними ставками - під 24-33% річних у гривнях і 18-22% у доларах.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку у Фейсбуці.

"Нагадаємо, НБУ не надає ліцензій на залучення депозитів або кредитування структурам, які не мають статусу банку. У той самий час компанія не отримувала таких ліцензій і в інших регуляторів фінансового сектору - Нацкомфінпослуг і НКЦПФР. Ба більше, ТОВ "Роялстендард" узагалі не має статусу фінансової установи. Тобто компанія за законом не може залучати депозити і видавати кредити", - наголошено в повідомленні.

У ТОВ "Роялстендард" пропонували вкладникам вносити готівкові кошти безпосередньо в офісі компанії або перераховувати їх на банківський рахунок, а відсотки обіцяли нараховувати на банківську картку, реквізити якої вказувалися в договорі. Як гарантії такого "депозиту" з вкладником укладався договір застави прав на рухоме/нерухоме майно, за яким вкладникові передавалася застава, що вдвічі більша від вартості депозиту.

У Нацбанку закликали громадян ретельно й уважно ставитися до будь-яких організацій, які пропонують розмістити у себе вклади або готові кредитувати.

"Необхідно перевіряти їх офіційну реєстрацію, ліцензії й умови планованих угод", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, в березні державний Ощадбанк виявив шахрайський фішинговий сайт oschadbk.com, який майже повністю дублює офіційний сайт банку. На ньому розмістили шахрайську копію онлайн-банкінгу, мета якого - виманити реквізити платіжних карток.

У квітні Ощадбанк знайшов другий шахрайський сайт-клон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram