ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ проведе стрес-тестування 25 банків у 2018 році

Серед них - усі найбільші установи.

НБУ проведе стрес-тестування 25 банків у 2018 році
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк у 2018 році проведе стрес-тестування 25 банків.

Про це свідчить методологія, згідно з якою здійснюватиметься оцінка діяльності банків станом на 1 січня, вона буде складатися з трьох етапів: перевірка аудиторськими компаніями якості активів банку і прийнятності забезпечення кредитів; екстраполяція Національним банком результатів першого етапу і оцінка достатності капіталу банку; оцінка НБУ достатності капіталу банку за результатами стрес-тестування за базовим і несприятливим макроекономічним сценарієм.

Базовий макроекономічний сценарій ґрунтується на публічних прогнозах Національного банку, крім прогнозу обмінного курсу. Прогноз зміни обмінного курсу, закладений у базовий сценарій, заснований на даних консенсус-прогнозу.

Несприятливий сценарій побудований на гіпотетичних припущеннях макроекономічних показників, які призводять до реалізації кредитного та ринкового ризиків в істотних обсягах. Відповідно, використані для нього макроекономічні показники не є прогнозом Національного банку.

Об'єктами стрес-тестування стануть 25 банків. Це установи, які є найбільшими за середнім значенням двох показників: зважених на ризик активів і депозитів фізичних осіб. На них сукупно припадає 93% активів банківського сектору.

Відповідно до зазначених критеріїв, у 2018 році це такі банки: ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, "Райффайзен Банк Аваль", Альфа-Банк (Україна), Укргазбанк, ПУМБ, УкрСиббанк, Сбербанк, Укрсоцбанк, ОТП Банк, "Південний", Креді Агріколь Банк, Промінвестбанк, ТАСкомбанк, ПроКредит Банк, Кредобанк, ВТБ Банк, "Кредит Дніпро", Мегабанк, "Схід", А-Банк, Ідея Банк, Universal Bank і Банк інвестицій та заощаджень.

Нагадаємо, Національний банк України з 2018 року ввів щорічну оцінку стійкості банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram