ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" подав апеляцію на грудневе рішення Стокгольмського арбітражу

Вердикт з приводу транзиту компанія обіцяє оскаржити до кінця березня.

"Газпром" подав апеляцію на грудневе рішення Стокгольмського арбітражу
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" подав апеляцію на грудневе рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу "Нафтогазу України".

Про це повідомляють у твіттері "Газпрому".

Російський холдинг обіцяє подати апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у спорі про транзит російського газу через територію України до кінця березня 2018 року.

Нагадаємо, вчора "Газпром" також направив у "Нафтогаз України" повідомлення про початок процедури розірвання чинних контрактів на поставку і транзит газу.

У рамках спору про постачання газу в Україну "Газпром" домагався стягнення з "Нафтогазу" простроченої заборгованості за газ, поставлений у 2013-2014 роках, а також штрафу за недобір газу за правилом take or pay ("бери або плати") на загальну суму $56 млрд. У грудні Стокгольмський суд зобов'язав українську компанію виплатити "Газпрому" лише $2 млрд за вже поставлений газ, а також відсотки за прострочення (0,03% за кожен день з 22 грудня 2017 року). До того ж арбітри звільнили "Нафтогаз" від зобов'язання закуповувати в "Газпрому" за правилом take or pay по 52 млрд куб. м на рік, скоротивши обсяг закупівель до 5 млрд куб. м.

28 лютого було оприлюднено рішення Стокгольмського суду щодо транзитного спору. Суд частково ухвалив, що "Газпром" має заплатити "Нафтогазу" $4,63 млрд за недопоставку газу за транзитним договором.

Таким чином, за результатами двох вердиктів "Газпром" заборгував "Нафтогазу України" близько $2,6 млрд.

1 березня "Газпром" відмовився відновити поставки газу в Україну, а 2 березня оголосив про початок процедури розірвання контрактів на поставку газу і його транзит через територію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram