ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін зробив подання на звільнення Насірова

Начальник Фіскальної служби України має британське громадянство.

Мінфін зробив подання на звільнення Насірова
Фото: Макс Требухов

Міністерство фінансів скерувало в Кабінет Міністрів подання про звільнення відстороненого керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова.

"Міністерство фінансів на підставі інформації, отриманої від посольства Великобританії в Україні про наявність у голови ДФС Романа Насірова громадянства Великобританії, з урахуванням вимог ст. 84 закону України "Про державну службу" вносить подання про припинення в установленому порядку державної служби Роману Насірову у зв'язку з втратою права на державну службу або з його обмеженням, а саме встановлення факту отримання ним громадянства іншої країни, і про звільнення його з посади голови ДФС", - йдеться в документі.

Прес-служба Мінфіну підтвердила факт відповідного подання.

Нагадаємо, що Насірова судять за звинуваченням у зловживанні владою і службовим становищем (ч.2 ст.364 КК України) та службовому підробленні (ч.1 ст.366 КК). Незважаючи на це, він формально залишається головою ДФС.

За версією слідства, Насіров причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, протягом 2015 року він ухвалив низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення приймалися заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Крім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Потерпілим виступає компанія "Укргазвидобування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram