ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв назвав перешкоду для залучення іноземного партнера до управління ГТС

Західним компаніям не потрібні "токсичні" непрофільні активи.

Коболєв назвав перешкоду для залучення іноземного партнера до управління ГТС
Фото: EPA/UPG

Голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв заявив, що передача підземних сховищ газу і непрофільних активів у створювану компанію "Магістральні газопроводи України" відштовхне потенційних іноземних партнерів у питанні управління українською газотранспортною системою.

"Наші переговори з іноземними компаніями, які зацікавлені в управлінні українською ГТС - їх чотири, - кажуть про те, що якщо підземні сховища і непрофільні активи будуть передані в ПАТ "МГУ", то ці компанії не будуть зацікавлені в тому, щоб стати нашими партнерами, тому що ці активи занадто "токсичні". Я вважаю, що це означатиме, що найближчим часом ЄС розчарується в спробах стати партнером з нами й ухвалить рішення стати партнером "Північного потоку-2", а це означатиме, що з 2020 року ми будемо обговорювати нашу ГТС приблизно в тому самому контексті, як зараз обговорюється ОПЗ, тобто як металобрухт", - заявив він на прес-конференції в середу.

Раніше "Нафтогаз" підписав з нідерландською Gasunie, французькою GRTgaz, італійською Snam і словацькою Eustream меморандуми про можливу співпрацю під час використання ГТС України.

Нагадаємо, влітку 2016 року Кабінет Міністрів затвердив план виділення з "Нафтогазу України" функції транспортування газу магістральними газопроводами. Рішення прийнято на виконання Третього енергопакету ЄС і закону про ринок природного газу. Третій енергопакет забороняє компаніям одночасно і продавати, і транспортувати газ і електроенергію. Щоб вирішити цю проблему, компаніям було запропоновано продати транспортні мережі або віддати їх управління в руки незалежного оператора.

Влітку 2017 року Кабмін затвердив перелік і план передачі активів газотранспортної системи від "Укртрансгазу" в ПАТ "МГУ". Згідно з планом поділу "Нафтогазу", передача в ПАТ "МГУ" майна, використовуваного для транспортування газу, має відбутися через 30 днів після набуття чинності рішень Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма в суперечці між "Нафтогазом" і російським "Газпромом" за контрактами на період 2009-2019 років.

1 грудня запрацювала філія "Укртрансгазу" під назвою "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), що є єдиним центром прийняття рішень щодо управління газотранспортною системою і вже обслуговує понад тисячу договорів на транспортування газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram