ГоловнаЕкономікаБізнес

Курченко купив російську мережу газових заправок

Компанія донедавна була великим постачальником ЗВГ в Україні.

Курченко купив російську мережу газових заправок
Фото: drom.ru

Український бізнесмен Сергій Курченко, який утік до Росії, купив у російської АФК "Система" компанію "СГ-трейдинг", що володіє мережею газових заправних станцій і іншими активами зі зберігання і реалізації зрідженого вуглеводневого газу.

"АФК "Система" закрила операцію з продажу 100% акцій компанії "СГ-трейдинг", основною діяльністю якої є оптова та роздрібна торгівля зрідженим вуглеводневим газом. Покупцем виступило ТОВ "Прем'єр Ойл", - повідомив виданню РБК представник АФК "Система" Сергій Копитов.

За даними LIGA.net, Курченко вів переговори з "Системою" більш ніж рік. Ще в 2013 році "Система" повідомляла, що має намір продати 100% акцій "СГ-трейдинг" сторонньому покупцеві.

У вересні 2017 року генеральним директором компанії стала Юлія Пекурова, що є також гендиректором і власником компанії "Прем'єр Ойл", яку раніше пов'язували з Курченком. У тому ж місяці "Система" виключила "СГ-трейдинг" зі списку афілійованих осіб.

"СГ-трейдинг" володіє більш ніж 60 автомобільними газозаправними станціями в 20 регіонах Росії і 11 базами зберігання зрідженого газу сумарною потужністю 5,3 тис. тонн.

Курченко починав переговори про купівлю "СГ-Трейдинг", коли Україна була основним експортним ринком для компанії. Минулого року в Україні компанія експортувала 33 000 тонн скрапленого газу на $13 млн. Це майже 60% усіх зарубіжних поставок компанії, відзначає LIGA.net з посиланням на дані російської митниці.

У 2017 році цей обсяг різко скоротився через обмеження Федеральної служби з технічного та експортного контролю, яка зробила "Роснефть" монопольним постачальником зрідженого газу з РФ.

"СГ-Трейдинг" став п'ятим паливним активом, який Курченко придбав за останні п'ять років. За підрахунками LIGA.net, загалом український бізнесмен володіє мережею з 377 заправок, з них 336 - в Німеччині, 41 АЗС - в анексованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram