ГоловнаЕкономікаБізнес

Данилюк заявив про прогрес у перемовах із МВФ щодо тарифів на газ

Міністр упевнений, що Україна отримає наступний транш до кінця року. 

Данилюк заявив про прогрес у перемовах із МВФ щодо тарифів на газ
Фото: Сергей Нужненко

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив про прогрес у перемовах із Міжнародним валютним фондом щодо ціни на газ. Україна намагається відкласти підвищення тарифів у спосіб зміни цінової формули, тоді як МВФ вимагає, щоб це питання було деполітизоване.

"Ми ще не досягли остаточної угоди, але ми просунулися, зафіксували певні принципи. Перемовини тривають", - цитує "Інтерфакс-Україна" заяву Данилюка під час брифінгу у Вашингтоні, де він зустрічався з керівництвом Фонду.

Глава Мінфіну також повідомив про завершення разом із МВФ аналізу ухваленої пенсійної реформи. "Загалом жодних принципових розбіжностей ми не знайшли, і я впевнений, що ми отримаємо позитивний відгук як від Світового банку, так і МВФ", - сказав Данилюк.

У відповідь на питання щодо ризиків для економіки України в разі неотримання до кінця року траншу МВФ, глава Мінфіну висловив тверду впевненість, що цього не станеться. "Ми розраховуємо, що ми його отримаємо", - наголосив він.

"Проте загалом, ми не в тій ситуації, коли місяць-два щось змінюють. Ми довго працювали над тим, щоб посилити нашу економіку, щоб зараз не рахувати дні й місяці. Основне питання - це ухвалити закон про приватизацію, нам важливо знайти справедливу формулу на газ. Коли ми це виконаємо, тоді питання траншу буде технічним питанням", - додав Данилюк.

Ще однією вимогою МВФ є створення антикорупційного суду, повідомив Данилюк напередодні.

Нагадаємо, у березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $ 17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми і виділення Києву 2015 року чотирьох траншів, 2016 року - ще чотирьох. Насправді Україна отримала лише чотири транші, а терміни їх виділення затягнулися.

Перший транш на $ 5 млрд Україна отримала в березні 2015 року, другий на $ 1,7 млрд у серпні 2015 року, третій на $ 1 млрд у вересні 2016 року, четвертий на $ 1 млрд у квітні 2017 року.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram