ГоловнаЕкономікаБізнес

У компанії Курченка, що імпортують зріджений газ, прийшли з обшуками (оновлено)

Імпортерам закидають мінімізацію податків і махінації з ПДВ.

У компанії Курченка, що імпортують зріджений газ, прийшли з обшуками (оновлено)
Сергей Курченко
Фото: politnavigator.net

Правоохоронці проводять обшук у 15 компаніях - імпортерах зрідженого газу, пов'язаних з бізнесменом-утікачем Сергієм Курченком.

Про це пишуть Українські Новини з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

За його словами, проводиться 30 обшуків по всій території України. Компаніям закидають мінімізацію податків і махінації з ПДВ.

На цей момент встановлено 70 осіб, причетних до цих фірм.

Обшуки, зокрема, проводять у компаніях "Перспектива трейд груп" і "Ойл Трейдинг Груп".

Оновлення. На сайті СБУ зазначається, що спецслужба "викрила більшість імпортерів паливно-мастильних матеріалів і скрапленого газу в масштабних фінансових махінаціях".

"Правоохоронці задокументували, що комерційні структури, які ввозять сировину з Росії і Білорусі, використовують для здійснення постачання підконтрольні офшорні структури. Шляхом підміни документації ділки змінюють ціну і якість товару, що дає можливість застосовувати мінімальні ставки акцизного збору і зменшувати митну вартість. В результаті істотно зменшується сума обов'язкових платежів і зборів до державного бюджету", - сказано в повідомленні.

Співробітники спецслужби також встановили, що велика частина імпортованої в Україну продукції перепродується підконтрольним структурам, які реалізують товар через мережі АЗС і оптові бази за готівку незалежно від податкового обліку. Таким чином комерційні структури штучно формують податковий кредит за рахунок операцій з імпортерами і акумулюють великий обсяг «тіньової» готівки.

"Потім для легалізації угоди «за документами» продукцію реалізовували через конвертаційні центри. Підприємству, фактичному продавцю товару, надавалась належна документація і безготівкові гроші на рахунки, а в конверті передавали нелегально отриману готівку. За допомогою протиправного механізму податковий кредит з ПДВ «переходить» вже фіктивним комерційним структурам, а не формується у офіційних імпортерів продукції при митному оформленні вантажів", - сказано в повідомленні.

Під час наступного етапу фінансової угоди конвертаційні центри реалізують з використанням підроблених документів штучно сформований податковий кредит підприємствам реального сектора економіки. Останні таким чином мінімізують для себе сплату податку на додану вартість до державного бюджету. Співробітники СБУ задокументували, що зловмисники здійснюють зміну номенклатури товару на необхідну замовнику. Фіктивна структура за сфальсифікованими документами купувала нібито скраплений газ, а продавала вже за вказівкою клієнта будівельні матеріали або неіснуючі послуги.

"За попередніми оцінками експертів, через протиправний механізм тільки шляхом мінімізації податку протягом 2016-2017 років державі завдано збитків на суму понад двісті мільйонів гривень", - сказано в повідомленні.

У рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 205 і ст. 212 Кримінального кодексу України, правоохоронці проводять кілька десятків санкціонованих обшуків в офісах і за місцем проживання фігурантів справи в Київській, Харківській, Житомирській та Запорізькій областях. За їхніми підсумками планується накладення судом арешту на банківські рахунки і паливно-мастильні матеріали, які належать фізичним і юридичним особам, задіяним у протиправній угоді.

Нагадаємо, напередодні з'явилася інформація, що Курченко намагається стати монопольним постачальником зрідженого газу в Україну з РФ. ЗМІ писали, що в російському Міненерго мають намір з травня обмежити експорт ЗВГ в Україну, єдиним варіантом для російських виробників мала стати робота з трьома українськими трейдерами: "Ойл Трейдинг Груп", ТОВ "Нафтопродукт Трейдинг" і ТОВ "Перспектива трейд груп". Ці компанії пов'язані з Курченком.

За підрахунками "Консалтингової групи А-95", імпорт ЗВГ в Україну в I кварталі 2017 р. склав 229,1 тис. т, з яких понад 52% припало на поставки з РФ. Збій постачання із РФ наприкінці березня 2017 року призвів до зростання гуртових цін на зріджений газ в Україні на 25% і відкрив можливість для арбітражних поставок з альтернативних напрямків. Почання ЗВГ в Україну здійснює кілька десятків трейдерів, а найбільшими відправниками ресурсу виступають російські компанії "Роснафта", "Лукойл", "Сургутнафтогаз", "Сибур" та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram