ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд відмовив "Нафтогазу" в банкрутстві "Енергомашспецсталі", що належить "Росатому"

Компанія майже погасила борг перед однією з "дочок" НАКу.

Суд відмовив "Нафтогазу" в банкрутстві "Енергомашспецсталі", що належить "Росатому"
Фото: kp.ru

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" програла позов про банкрутство ПАТ "Енергомашспецсталь" (Краматорськ, Донецька область, входить у машинобудівний дивізіон російського держконцерну "Росатом" - "Атоменергомаш").

7 вересня Господарський суд Донецької області відхилив прохання однієї з "дочок" "Нафтогазу" почати процедуру банкрутства цієї компанії.

У матеріалах справи йдеться, що 22 квітня 2015 року Господарський суд Запорізької області вирішив стягнути з "Енергомашспецсталі" на користь "Газу України" (позивач) 7,9 млн гривень основного боргу, 1,57 млн гривень пені, 1,17 млн гривень відсотків, 2,1 млн гривень інфляційних втрат, а також 72,9 тис. гривень судового збору. У травні 2016 року термін сплати заборгованості було продовжено на півтора року.

З моменту відкриття виконавчого провадження сума боргу скоротилася на 1,85 млн гривень. На дату подачі позову про банкрутство вона становила 6,1 млн гривень.

На 7 вересня 2017 року "Енергомашспецсталь" частково сплатила заборгованість загальною сумою 6 млн гривень. Залишок непогашеної заборгованості за мінусом пені становить 386,288 тис. гривень, що менше за 300 мінімальних розмірів зарплати (3 200 гривень х 300 = 960 тис. гривень, підстава для подачі позову для банкрутства).

З огляду на зазначене, суд вважає, що підстави для порушення справи про банкрутство відсутні.

Нагадаємо, "Енергомашспецсталь" - 4-й за рахунком найбільший боржник за газ "Нафтогазу" серед промислових споживачів, його борг становить понад 173 млн гривень.

"Енергомашспецсталь" спеціалізується на виробництві спеціальних литих і кованих заготовок для важкого, енергетичного і транспортного машинобудування, металургійної, цементної, гірничовидобувної та інших галузей промисловості.

Наприкінці грудня 2010 року компанія "Атоменергомаш", що входить до складу компанії "Атоменергопром" (атомного енергопромислового комплексу, обидві - Росія), придбала понад 50% компанії EMSS Holdings Limited (Кіпр), що володіє 92,68% акцій "Енергомашспецсталі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram