ГоловнаЕкономікаБізнес

OPIC схвалив кредит на $ 250 млн "Енергоатому" для ядерного сховища

Гроші планують позичити в Bank of America Merrill Lynch.  

OPIC схвалив кредит на $ 250 млн "Енергоатому" для ядерного сховища
Контейнер для перевозки ядерных материалов
Фото: infcis.iaea.org

Рада директорів Корпорації приватних закордонних інвестицій США (OPIC) 14 вересня схвалила кредит на суму до $ 250 млн українській компанії "Енергоатом" для будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні.

Про це повідомляє GlobalNewswire.

"Енергоатом" раніше заявляв про плани до жовтня 2017 року залучити ці гроші в Bank of America Merrill Lynch (BofA-ML). OPIC страхує політичні ризики за кредитом.

Корпорація закордонних приватних інвестицій була заснована 1971 року як агентство уряду США, що займається питаннями розвитку. Фінансування і страховка, що надаються OPIC, допомагають американським компаніям здійснювати інвестиції за кордоном та сприяють економічному розвитку понад 150 країн, що розвиваються, і нових ринків по всьому світу.

250 млн доларів буде достатньо для будівництва першого пускового комплексу на чотири контейнери HI-STORM, три з яких призначені для відпрацьованих тепловидільних збірок з реакторів типу ВВЕР-1000. На початку червня уряд затвердив проект будівництва ЦСВЯП, згідно з яким перша черга будуватиметься 30 місяців. Під нього потрібно 4,76 млрд гривень.

Загалом сховище будуватимуть у 15 етапів протягом 16,5 років. Його загальна ємність - 458 контейнерів на 16529 відпрацьованих тепловидільних збірок.

У ЦСВЯП із застосуванням передової технології поверхневого "сухого" зберігання з двобар'єрною герметичною системою ізоляції, що забезпечується обладнанням спеціально спроектованих інженерних систем контейнерного типу компанії Holtec (США), протягом 100 років зберігатиметься відпрацьоване ядерне паливо Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС.

Нагадаємо, що рішення про розміщення ЦСВЯП у зоні відчуження було ухвалене в лютому 2012 року. Майданчик будівництва розташований між колишніми селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка в зоні відчуження в Київській області. Там уже розпочато підготовчі роботи, прокладається залізниця.

Спеціальне обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива постачатиме американська корпорація Holtec.

Спорудження сховища дасть можливість "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням із відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), яке натепер переважно вивозиться на тимчасове зберігання до РФ. Вартість послуг російських компаній зі зберігання ВЯП щороку обходиться "Енергоатому" майже в $ 200 млн.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох робочих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram