ГоловнаЕкономікаБізнес

Тютюнову компанію "Тедіс" підозрюють у несплаті податків і фінансуванні тероризму

В офісах проходять обшуки.

Тютюнову компанію "Тедіс" підозрюють у несплаті податків і фінансуванні тероризму
Фото: facebook.com/arsen.avakov.1

Правоохоронці викрили злочинну схему ухилення від сплати податків і незаконного виведення мільярдів гривень за кордон, у тому числі для фінансування тероризму, компанією "Тедіс-Україна" (колишня "Мегаполіс-Україна"), яка є дистриб'ютором чотирьох найбільших виробників цигарок в Україні.

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко у Фейсбуці.

Встановлено, що з 2012 року власником монопольного дистриб'ютора тютюнових виробів "Тедіс Україна" є громадянин РФ Ігор Кесаєв, до якого рішенням РНБО були застосовані санкції у вигляді заборони виведення коштів з України за кордон.

"Під впливом Кесаєва на ключові посади в ТОВ "Тедіс" були призначені особи, які всі свої рішення погоджують з членом ради директорів російського ЗАТ "Завод імені Дегтярьова" - одного з постачальників зброї терористичним організаціями "ДНР"-"ЛНР", - зазначив Луценко.

За його словами, незважаючи на заборону РНБО і Нацбанку, через рахунки фірм-транзитерів за 2015-17 роки було виведено 2,5 млрд гривень.

"Для збереження свого монопольного становища фірма також отримувала сприяння з боку окремих державних органів. Нині 1000 співробітників правоохоронних органів проводять обшуки й інші невідкладні слідчі дії", - додав генпрокурор.

Нагадаємо, "Тедіс Україна" контролює весь ринок дистрибуції тютюнових виробів. Його послугами користуються всі четверо найбільших виробників: "Філіп Морріс Україна", "JTI Україна", "Імперіал Тобако Юкрейн" і "BAT Україна", які займають 98% ринку сигарет. У 2014 і 2015 роках 100% вироблених в Україні сигарет були реалізовані "Тедісу" (тоді ще "Мегаполіс").

За рахунок цього "Тедіс Україна" входить у топ-20 найбільших українських компаній.

Торік АМКУ оштрафував "Тедіс Україна" на 431 млн гривень за зловживання монопольним становищем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram