ГоловнаЕкономікаДержава

Данилюк вважає вимогу визнати суверенний статус "боргу Януковича" неготовністю Росії до переговорів

Українська сторона буде дотримуватися зобов'язань у рамках програми з МВФ.

Данилюк вважає вимогу визнати суверенний статус "боргу Януковича" неготовністю Росії до переговорів
Александр Данилюк
Фото: http://www.investgazeta.net

Міністр фінансів України Олександр Данилюк вважає, що вимога Росії до України визнати суверенний статус боргу за єврооблігаціями на $3 млрд, озвучена главою Мінфіну Антоном Сілуановим, як попередня умова для переговорів між сторонами про можливе його врегулювання, свідчить про неготовність російської сторони до таких переговорів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Щодо заяв міністра фінансів (РФ), то, в принципі, це показує, що російська сторона не готова до переговорів: вони виставляють нам додаткові умови, це їхнє право", - заявив глава українського Мінфіну в ефірі "5 каналу" увечері в середу.

У той же час О. Данилюк нагадав, що в України є зобов'язання в рамках програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ) проводити консультації про можливості врегулювання цього боргу, і українська сторона буде дотримуватися цього зобов'язання.

Коментуючи можливість внесення цього питання до порядку денного зустрічі в "нормандському форматі", міністр висловив думку, що на зустрічі в Берліні в середу це питання не обговорюється.

"Це обговорюється між міністерствами фінансів обох країн", – сказав Данилюк.

Відповідаючи на запитання, чи існує можливість визнати цей борг хабарем Януковичу за відмову від євроінтеграції і відмовитися від оплати цього боргу, глава Мінфіну сказав: "Це не просто можливість – це наша чітка позиція в суді, і ми її доводимо. Ми зараз орієнтовані на те, щоб захищати нашу позицію в суді", – підкреслив він.

Нагадаємо, Росія погодилася надати Україні фінансову допомогу на $15 млрд у грудні 2013 року, після того як Віктор Янукович відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС. Росія встигла виділити $3 млрд через купівлю єврооблігацій з погашенням у грудні 2015 року.

19 травня Верховна Рада дала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів. Петро Порошенко підписав цей закон 28 травня.

У лютому 2016 року Росія подала позов проти України до Високого суду Лондона з приводу стягнення боргу. У травні Україна подала документи щодо свого захисту в рамках цього судового процесу.

У вересні МВФ визнав сумлінність України в питанні виплати "кредиту Януковича".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram