ГоловнаЕкономікаДержава

Стартову ціну ОПЗ знизили в 2,5 разу (оновлено)

Вартість держпакета акцій оцінили у 200 млн доларів.

Стартову ціну ОПЗ знизили в 2,5 разу (оновлено)
Фото: opz.odessa.net

Фонд державного майна запропонував уряду затвердити стартову ціну держпакета акцій Одеського припортового заводу в розмірі 5,16 млрд гривень (близько 200 млн доларів).

Про це журналістам сказав голова ФДМ Ігор Білоус перед засіданням Кабміну.

"Ціна, ви сьогодні її почуєте, - 5,16 млрд гривень", - сказав він.

Голова ФДМ зазначив, що зацікавлені в приватизації ОПЗ тільки іноземні компанії.

19 жовтня уряд має намір затвердити умови приватизації ОПЗ, що, своєю чергою, дозволить Фонду державного майна призначити дату аукціону з продажу держпакета акцій підприємства. Його планують на грудень.

Оновлення. Згодом уряд на засіданні затвердив стартову ціну держпакету акцій ОПЗ у розмірі 5,16 млрд гривень.

На перший конкурс, який мав відбутися в липні, ОПЗ виставляли за 13,175 млрд гривень, тобто близько $500 млн. Жоден інвестор не захотів купувати завод за такою ціною. Покупців також відлякали борги ОПЗ перед Group DF і іншими кредиторами, суди з компанією "Нортіма", обмеження на репатріацію дивідендів, відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора.

У серпні Кабінет Міністрів вирішив, що вартість заводу потрібно знизити. ФДМУ пропонує знизити стартову ціну приблизно на 50% від тієї, за яку підприємство було виставлено на конкурс у липні, - до рівня $220-260 млн.

ОПЗ володіє найбільшим у СНД виробництвом аміаку і просто великим виробництвом карбаміду, а також унікальним - єдиним у країні - терміналом з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram