ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ змінив методологію розрахунку офіційного курсу гривні

Це не повинно мати сильний вплив на значення курсу.

НБУ змінив методологію розрахунку офіційного курсу гривні
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк вирішив з 1 листопада змінити методологію розрахунку офіційного курсу гривні, повідомила прес-служба регулятора.

Раніше він дорівнював середньозваженому курсу всіх покупців і продавців на міжбанку, тобто відображав курс у операціях між банками, між банками і їхніми клієнтами, між банками і НБУ і між НБУ і його клієнтами. Тепер будуть враховуватися тільки угоди між банками і між банками і НБУ.

"Такий крок відповідає практиці розвинених країн, де референтні курси - аналоги нашого офіційного курсу - розраховуються на підставі міжбанківських котирувань, оскільки вони більш об'єктивно відображають вартість національної валюти стосовно іноземних валют", - пояснив директор департаменту відкритих ринків Національного банку Сергій Пономаренко.

Зміна методології не зробить істотного впливу на значення офіційного курсу гривні, заявляє НБУ.

Крім того, НБУ збільшить кількість іноземних валют, курс яких до гривні буде встановлюватися щодня. Зараз це 25 іноземних валют з першої групи так званого Класифікатора валют і списку основних торгових партнерів. Буде ж 30 валют найбільших торговельних партнерів України (з них 20 з першої групи Класифікатора) плюс чотири валюти з першої групи, які не є валютами основних торговельних партнерів.

Один раз на місяць НБУ буде встановлювати офіційний курс гривні ще до 22 валют, в тому числі до 7 валют інших країн СНД і до 15 валют країн - основних торгових партнерів України, які не увійшли до топ-30.

Нагадаємо, що останній раз методологія визначення курсу гривні змінювалася на початку 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram