ГоловнаЕкономікаБізнес

Азербайджан хоче організувати складання Ан-178 на своїй території

Місцева авіакомпанія замовила в України десять літаків.

Азербайджан хоче організувати складання Ан-178 на своїй території
Фото: EPA/UPG

Азербайджан зацікавлений в організації складання новітнього українського літака Ан-178 на своїй території.

Про це повідомив президент найбільшої авіакомпанії країни "Азербайджанські авіалінії" Джахангір Аскеров, пише "Інтерфакс-Україна".

"Від імені уряду уповноважений заявити: Азербайджан дуже зацікавлений у складанні Ан-178 на території Азербайджану", - заявив він на заході в Гостомелі.

Він нагадав, що в травні 2015 року між "Антоновим" і азербайджанською авіакомпанією Silk Way Airlines було підписано контракт на постачання десяти Ан-178. Постачання перших двох літаків, згідно з умовами контракту, мають забезпечити до кінця 2018 року, решти восьми машин - за погодженням сторін. Азербайджан розраховує, що до середини 2018 року, коли надійде перший літак, підготують виробничі потужності для складання Ан-178 на своїй території.

Водночас президент ДП "Антонов" Михайло Гвоздьов заявив, що плани розширення співробітництва за програмою Ан-178 не передбачають продажу технологій Ан-178 Азербайджану. Йдеться про коопераційне виробництво. На території Азербайджану відбуватиметься тільки остаточне складання літака.

Ан-178 уперше піднявся в повітря 7 травня 2015 року. Він призначений виконувати всі основні завдання транспортного літака, серед яких - матеріально-технічне забезпечення, парашутне десантування вантажів на платформах, перевезення хворих, транспортування техніки, доставка устаткування і двигунів.

Будівництво першого екземпляра літака почалося 2013 року, при цьому сам літак розробляли з 2010 року як заміну для застарілих моделей Ан. Літак створено на базі пасажирського Ан-158, лише нещодавно запущеного в серійне виробництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram