ГоловнаЕкономікаБізнес

Польща записалася в супротивники "Північного потоку"

Вишеградська група обговорить проект "Газпрому" наступного тижня

Польща записалася в супротивники "Північного потоку"
Фото: EPA

Польща стала третьою країною після України та Словаччини, яка відкрито виступила проти розширення газопроводу "Північний потік".

Як повідомляє "Польське радіо", президент Польщі Анджей Дуда на зустрічі зі своїм словацьким колегою Андрієм Кіскою оголосив "Північний потік-2" політичним проектом.

Глави держав також зазначили, що російсько-німецький проект газотранспортної системи буде однією з тем на найближчому саміті Вишеградської групи, який відбудеться 8-9 жовтня в Угорщині. "Я сподіваюся, що вся група одностайно скаже «ні». Це не ділове рішення, як стверджують ЗМІ. Це, насправді, політичне рішення", - сказав польський президент.

Нагадаємо, 10 вересня прем'єр Словаччини, кажучи про "Північний потік-2", заявив, що західноєвропейські газові компанії роблять зі словаків ідіотів. Він зазначив, що Європейська рада довгий час говорила про те, що Україні треба допомогти залишитися транзитером газу і що їй треба допомогти пережити зиму. Словаччина послухалася, організувавши "малий реверс", а після цього газові трейдери підписують договір із "Газпромом", який де-факто передбачає припинення транзиту газу через Словаччину.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у свою чергу заявив, що для України це також означає виключення з транзитних поставок і втрату 2 млрд доларів доходу.

Російський "Газпром" 4 вересня підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язувальну акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсувалося до останнього. "Газпром" володітиме контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут через дно моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини у Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного у 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram