ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" збільшить суму позову до "Газпрому" в Стокгольмі

НАК вимагає від російського партнера більш ніж 11,7 млрд доларів за контрактом на транзит газу.

"Нафтогаз" збільшить суму позову до "Газпрому" в Стокгольмі
Фото: EPA/UPG

НАК "Нафтогаз" збільшить розмір позовних вимог до ВАТ "Газпром" в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма за контрактом 2009 року на транзит газу у зв'язку із заниженими обсягами транзиту.

Про це йдеться в річному звіті "Нафтогазу".

"Грошові вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" в арбітражі за контрактом на транзит газу становлять загалом понад 11,7 млрд доларів. Ці вимоги стосуються невиконання умов контракту до 2015 року і будуть розширені з урахуванням претензій 2015 року", - йдеться в документі.

Згідно зі звітом, мінімальний обсяг газу, який "Газпром", відповідно до контракту, повинен щорічно транспортувати територією України, становить 110 млрд куб. м, тоді як у 2009-2013 рр. він дорівнював у середньому 94 млрд куб. м, а 2014-го знизився до 62 млрд куб. м.

"Нафтогаз" вимагає призначити компенсацію за недопостачання обсягів газу для транзиту, зокрема з урахуванням того, що тариф на його транзит залежить від обсягу транспортованого газу", - наголошено у звіті.

Претензії "Нафтогазу" до "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі стосуються також положень контракту на постачання газу на Україну. "Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" повернення понад 12 мільярдів доларів за газ, куплений у "Газпрому" протягом 2010-2014 років за цінами, вищими від ринкових", - вказано у звіті "Нафтогазу".

Тож зі звіту компанії випливає, що її позовні вимоги до "Газпрому" сумарно можуть становити 23,7 мільярда доларів.

Нагадаємо, "Газпром" і "Нафтогаз" судяться у Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram