ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" намагається дискредитувати альтернативну енергетику в Україні, - думка

Російська компанія багато років бореться з видобутком нетрадиційного газу.

"Газпром" намагається дискредитувати альтернативну енергетику в Україні, - думка
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром", який уже впродовж багатьох років бореться з видобутком нетрадиційного газу та розвитком відновлюваної енергетики в Європі, тепер намагається дискредитувати ідею використання альтернативних російському газу джерел енергії в Україні, вважає незалежний експерт Михайло Гончар.

"Критика альтернатив вуглеводної енергетики, яка все частіше з'являється у вітчизняних ЗМІ, зокрема, нетрадиційного газу (сланцевого газу та газу щільних порід), вітрової та сонячної енергетики, біомаси, в принципі дуже нагадує газпромівську кампанію, яку проводять у Європі", - сказав він під час обговорення проекту оновленої енергетичної стратегії на період до 2030 року, організованого представництвом Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

Метою цієї інформаційної кампанії як в Європі, так і в Україні, за словами експерта, є перешкоджання розвитку альтернативної енергетики та консервація існуючого статус-кво. "І в цьому контексті ці напрями дискредитують, применшують для того, щоб задушити альтернативну енергетику в нинішньому, по суті, зародковому стані, і далі качати гроші в корпоративну економіку "Газпрому", - додав Гончар.

Він зазначив, що проект оновленої енергостратегії, який відводить альтернативній енергетиці в енергобалансі менш ніж 2%, а також містить завуальовану критику поновлюваних джерел енергії, на руку "Газпрому".

Між тим, саме розвиток альтернативної енергетики, на думку Гончара, надасть імпульс розвитку суміжних високотехнологічних галузей промисловості. "По суті, при розвитку альтернативної енергетики, зокрема вітрової та сонячної, відбудеться ефект мультиплікації, тобто підтягування інших високотехнологічних галузей економіки. При розвитку вугільної промисловості цього не буде точно", - сказав він.

Експерт вважає, що Україна повинна поставити перед собою мету збільшити частку відновлюваних джерел енергії у виробництві тепла та електроенергії до 20-22% до 2030 року. Досягнення такі показників, як показує досвід європейський країн, можливий без будь-яких негативних наслідків для споживачів і надійності роботи енергосистеми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram