ГоловнаЕкономікаБізнес

Видобуток нафти в Ірані впав до 20-річного мінімуму

Трейдери прогнозують подальше падіння.

Видобуток нафти в Ірані впав до 20-річного мінімуму
Фото: obozrevatel.com

Обсяг видобутку нафти в Ірані в червні впав до 3,2 млн барелів на добу, що є мінімумом з 1992 року. 2011 року країна в середньому отримувала 3,7 млн барелів на добу, а в середині 2000-х цей показник становив 4,2 млн барелів.

Як пише The Financial Times з посиланням на трейдерів, що відстежують ситуацію з нафтовим сектором ісламської республіки, в липні обсяг експорту нафти з Ірану впаде до 1,1-1,3 млн барелів на добу. Свої прогнози вони засновують на даних з руху нафтових танкерів в головному експортному порту Ірану - терміналі на острові Харга. Потужності Ірану з переробки нафти становлять близько 1,6 млн барелів на добу, отже, видобуток може знизитися до 2,7-2,9 млн барелів на добу, підсумовує видання.

Видобуток нафти в Ірані та обсяги її експорту знижуються через міжнародні санкції, введені щодо країни Євросоюзом і США. ЄС повністю припинив поставки нафти з Ірану 1 липня. Раніше аналогічний захід щодо Тегерана ввели США.

Експорт нафти є одним з основних джерел бюджету Ірану. 3 липня міністр нафти Ірану Рустам Кашемі (Rostam Qasemi) заявив, що держава виділить 14 мільярдів доларів для підтримки нафтового сектору країни. Раніше в Тегерані говорили, що без нафтового експорту країна зможе протриматися більше ніж три роки.

Міжнародне ембарго було введено проти Ірану через те, що ЄС і США підозрюють країну в розробці ядерної зброї. У Тегерані заперечують, що ядерна програма спрямована на створення ядерних озброєнь. За словами іранської влади, вона носить виключно мирний характер і спрямована на розвиток атомної енергетики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram