ГоловнаЕкономікаДержава

Бойко віддасть сланцевий газ приватним інвесторам

Міністр побачив значні перспективи для інвестицій.

Бойко віддасть сланцевий газ приватним інвесторам

Видобування сланцевого газу в Україні здійснюватимуть винятково за рахунок приватних інвестицій.

Як повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості, про це під час "круглого столу", присвяченого презентації дослідження "Природний газ і енергетичне майбутнє України", заявив голова Міненерговугілля Юрій Бойко.

Під час свого виступу міністр зазначив, що Україна провела оцінку запасів природного та нетрадиційного газу і запрошує приватних інвесторів до активної співпраці в видобуванні вуглеводнів.

"Висновки, зазначені у звіті, який представили наші колеги з компанії IHS CERA, є реалістичними, бо вони мають дуже великий досвід у дослідженні й освоєнні родовищ сланцевого газу в різних країнах. Звіт показує значні перспективи для інвесторів", - сказав Бойко.

Водночас він зазначив, що освоєння українських родовищ вуглеводнів, зокрема сланцевого газу, потребує значних капіталовкладень у розвідку і видобуток.

"Природно, що інвестиції у видобуток будуть приватними. Це проекти, засновані на інвестиціях без урахування бюджету, тому що будь-який проект такого масштабу, який має кінцевою метою комерційну реалізацію продукції, заснований на приватних інвестиціях", - зазначив міністр.

За його словами, Україна має намір значно збільшити власний видобуток енергоресурсів і продовжувати дослідження запасів сировини.

Зазначимо, що, за оцінками IHS CERA, в разі збільшення інвестицій у видобуток як традиційного, так і нетрадиційного газу з нинішніх $ 1 млрд до $ 10 млрд на рік, Україна до 2035 року зможе видобувати близько 60 млрд куб. м газу на рік і більше.

Нагадаємо, 2011 року видобуток газу в Україні становив трохи більш ніж 20 млрд кубометрів.

На думку прем'єра України Миколи Азарова, якщо Україна видобуватиме 60 млрд куб. м газу на рік, то не буде залежати від імпортних поставок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram