ГоловнаЕкономікаДержава

Сланцевий газ може стати заручником олігархів, - експерт

Chevron і Shell можуть допомогти Україні позбавитися від залежності від Кремля.

Сланцевий газ може стати заручником олігархів, - експерт
Фото: comments.ua

Проект з розробки компаніями Chevron і Shell газових площ із запасами сланцевого газу в Україні може стати заручником корупції в країні та приносити вигоду малому колу олігархів і виробляти лише малі обсяги палива.

Про це пише The Washington Post з посиланням на експерта з економікам Східної Європи Андерса Аслунда.

Однак водночас нова газова угода надає Україні можливість продемонструвати, що уряд здатний відокремити вкрай важливі економічні справи від корупції, дозволивши Chevron і Shell працювати вільно від непотрібних бар'єрів.

На думку газети, якщо енергетичний сектор України працюватиме за принципами західної ефективності, це може допомогти країні позбавитися від надмірного впливу Росії. "Залежність України від російського природного газу є головним інструментом російського президента Володимира Путіна для маніпулювання Києвом", - підкреслює WP.

Нагадаємо, розробка Олеського й Юзівського родовищ, де працюватимуть Chevron і Shell, вимагає 30 років інвестицій і $50-70 млрд, вважає міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький.

У Державній службі геології та надр вважають, що на цих родовищах можуть бути запаси до 7 трлн кубометрів газу, серед яких традиційного, сланцевого та конденсату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram