ГоловнаКультура

У Бразилії розпустили міністерство культури

Міністерства культури, спорту і соціального розвитку злили в одне.

У Бразилії розпустили міністерство культури
Жаир Болсонару
Фото: EPA/UPG

Новий президент Бразилії, представник правих сил Жаїр Болсонару закрив міністерство культури.

Як повідомляє The Art Newspaper, міністерства культури, спорту і соціального розвитку об'єднали в одне - міністерство громадянства.

Новостворений орган очолить Осмар Терра, колишній міністр соціального розвитку. Терра зазначив, що скасовані міністерства "злилися, але не зникли".

В об'єднаному міністерстві питаннями культури буде займатися Хосе Енріке Піреш, який раніше також працював із Терра в міністерстві соціального розвитку, очолював департамент культури і мистецтва в Інституті гуманітарних наук федерального університету в місто Пелотас і працював журналістом.

Видання відзначає, що і Терра, і Піреш підтримують внесення змін у норму, згідно з якою організації та громадяни можуть скеровувати до 1% на культурні ініціативи. Закон, що чинний з 1991 року, є одним з основних механізмів фінансування культури в країні.

Колишній міністр культури Бразилії Сержіу Са Лейтан заявив, що виступав проти об'єднання міністерств, але при цьому не вважає, що культура повинна мати своє міністерство.

У 2016 році міністерство культури вже закривали, але потім відновили його роботу після того, як лідери культури Бразилії виступили проти.

Нагадаємо, 2018 року в Ріо-де-Жанейро в результаті пожежі в Національному музеї Бразилії згоріло 90% експонатів, що становили велику цінність для країни і для світової культури й історії. Дирекція музею звинуватила в пожежі уряд: через системне недофінансування музей не міг дозволити собі охорону приміщень і забезпечення пожежної безпеки.

За підрахунками бразильської редакції BBC, за останні 10 років у країні горіло 6 будівель, що належать сферам науки і мистецтва (наприклад, Музей португальської мови у 2015 році або Бразильський кіноархів у 2016-му).

Після пожежі в Національному музеї в Бразилії оголосили жалобу, а громадяни вийшли на масову демонстрацію, де висловили своє невдоволення культурною політикою уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram