ГоловнаБлогиБлог Юлії Орлової

Не тільки подивитись, але й почитати. У видавництві “Vivat” виходить книжкова серія Ted Books

Цього літа на полицях книгарень з’являться дуже важливі книжки. Видавництво “Vivat” готує до друку одразу п’ять книг зі всесвітньо відомої серії Ted Books. Кожна з них створена авторами найпопулярніших промов на однойменній конференції, їх вже читають та ще чекають тисячі читачів. “Закони медицини” Сіддхартха Мукерджі, “Що скажеш?” Чіпа Кідда, “Мистецтво спокою” Піко Айєра, “Математика любові” Ханни Фрай та “Син терориста” Зака Ебрагіма відкривають серію з 12 книг.

Фото: Макс Требухов

Книжки серії TED Books різноманітні за тематикою й охоплюють майже все - від архітектури до бізнесу, від космічної подорожі до любові. Щорічно конференції TED запрошують провідних мислителів світу виступати з вражаючими промовами тривалістю до 18 хвилин. Більше ніж за тридцять років із моменту заснування цього проекту у 1984 році - і особливо останнім часом - ці конференції стали частиною інтелектуального збагачення мільйонів людей в усьому світі.

Ідея створити серію Ted Books виникла, бо “18-хвилинний виступ може заронити в читача зерно знання чи розпалити уяву, але часто такі виступи породжують потребу поринути глибше, дізнатися більше, отримати повнішу інформацію”. Тож ці книги достатньо довгі, щоб дослідити потужну ідею, але створені таким чином, щоб прочитати їх за один раз. Кожна дозволяє зануритись в цікавий предмет - відповідно, якою буде медицина майбутнього; сприйняття дизайну у нашому повсякденному житті; що спокій може виступати творчим каталізатором; приховані математичні принципи нашого любовного життя та історія життя сина терориста.

У книгах Ted Books говорять про складне простою і зрозумілою мовою, як і під час самої конференції. Наприклад, книжковий дизайнер Чіп Кідд вчить відрізняти хороший дизайн від поганого, що в сучасному світі образів точно не буде зайвою навичкою. Професорка Лондонського університету Ханна Фрай береться міркувати про любов мовою математики. А мандрівний письменник Піко Айєр показує, що в столітті шаленого руху, можливість залишатись в одному місці може бути більш захоплюючою перспективою і необхідністю, ніж будь-коли раніше. Зак Ебрагім у своїй книзі розповідає про своє життя - життя хлопчика, якого вчили наслідувати батька, але який обрав інший шлях, щоб уникнути страшної спадщини сина терориста. Лікар і дослідник раку Сіддхартха Мукерджі виявляє три принципа, що зрештою регулюють сучасну медицину - закони непевності, неточності й неповноти - і нового способу розуміння, не тільки медицини, а навколишнього світу.

Сенс TED відображений в гаслі конференцій: Ideas worth spreading. Ідеї, які варті того, щоб їх поширювали. Найпопулярніші виступи набирають мільйони переглядів і змушують людей навколо світу по-новому поглянути на цей самий світ. Ми у видавництві “Vivat” розуміємо важливість та своєчасність серії TED Books. Наша країна знаходиться на шляху великих змін, й потрібні історії, які будуть надихати читачів, спонукати їх до креативного мислення. Люди бажають дізнаватися нове, особливо коли це подається легко, зрозуміло й захопливо. Ці книги стануть цікавою пригодою не тільки для прихильників наукпопу, але й для тих, хто захоплюється найсміливішими ідеями цього світу й має допитливий розум.

Юлія Орлова Юлія Орлова , Генеральний директор видавництва «Віват» (ГК «Фактор»)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram