5 книжкових новинок осені, які варто прочитати

Осінь у книжковому бізнесі – це завжди початок нового книжкового року. Видавці активно готуються до однієї з найважливіших подій, Форуму видавців у Львові, видаючи нові книжкові проекти. Читачі, затамувавши подих, очікують на книжкові новинки, з якими можна буде цікаво проводити осінні дні. Отже, п’ятірка книжкових новинок осені, які варто прочитати.

«ДНК»

Цей унікальний проект створювався у співавторстві цілої плеяди популярних українських письменників – Сергія Жадана, Олександра «Фоззі» Сидоренка, Макса Кідрука, Юрія Винничука, Андрія Кокотюхи, Ірени Карпи та Володимира Рафєєнка.

«ДНК» – це роман, де кожний розділ має свого власного автора, і всі вони пов’язані між собою справжнім генетичним зв’язком, адже герой кожної наступної історії – нащадок попереднього. А кожний розділ – нова гілка спільного родинного дерева. Як дізнатися, що вона родить, налите українським сонцем яблуко, соковите та красиве, сповнене любові до землі, або гіркий гнилий плід, сповнений отрути та занепаду?

Роман дає можливість за короткий час прожити життя кількох поколінь, зануритися у свідомість кожного героя, пережити з ним найяскравіші моменти життя, а потім «вирватися» та стрибнути до наступної епохи. Така «мандрівка» сповнює читача смутним відчуттям метафізичного споглядання за життями інших. Завдяки тому, що у книзі об’єднані роботи багатьох авторів, у кожного героя є індивідуальність, власний характер, голос, стиль.

«Моя неймовірна подруга»

Авторку книги «Моя неймовірна подруга», Елену Ферранте включено до списку найвпливовіших людей світу за версією журналу Time, проте інформацію про її справжнє ім’я, або її фотографію знайти майже неможливо. Книжка «Моя неймовірна подруга» потрапила до короткого списку номінантів на міжнародну Букерівську премію 2016 року. Їй було присуджено золоту медаль Independent Publisher Book Award.

«Моя неймовірна подруга» - це зворушлива історія дружби, що бере свій початок з дитинства, сповненого сумішшю ляльок та насильства, відданості та суперництва, абсолютного захоплення та таємної відрази, дорослішання двох дівчат в гучному Неаполі, де життя булькотить, наче гарячий суп на підвіконні у спекотний літній день, де всі знають все про всіх, і неможливо не від чого сховатись. Білявка Елена та чорнокоса Ліла були нерозлучні з дитинства. Їхньою мрією було закінчити навчання та стати заможними, але життя розпорядилося по-своєму. Одна з них здобуває освіту, а інша працює в сімейній взуттєвій майстерні. Протягом багатьох років подруги постійно змагаються і зростають у своєму суперництві. Але в Італії 1950-х років вирватися зі світу невігластва, насилля і батьківського диктату непросто. Це наче гра, у якій Елена і Ліла зробили різні ставки. На сторінках свого роману Елена Ферранте обережно розгортає найтонші шари жіночої дружби, що допомагає дівчатам подолати всі виклики життя.

«Зазирни у мої сни»

Новий гостросюжетний роман Макса Кідрука, відомого письменника, тревелера, колумніста та популяризатора науки – «Зазирни у мої сни». Принагідно зазначу, що всі книги Кідрука - це динамізм, екшн та постійний потік цікавої інформації.

У новому трилері читач зустрічає головного героя романа, Мирона Белінського в той момент, коли він намагається звести рахунки з життям. Здавалося б, чому він мусить це робити? В нього було прекрасне життя, кохана дружина та маленький син Теодор, але все змінилося після того, як Мирон впав в кому на операційному столі, і ледве не помер, а його маленький син почав бачити кошмари. Як чотирічний хлопчик пов’язаний із ФБР та як може дитина впливати на події вищого політичного світу? «Зазирни у мої сни» - суміш динамічного техно та лячної містики, довгоочікуваний подарунок для читачів, що скучили за вишуканою грою сюжету на їхніх нервах.

«Жіноче тіло у традиційній культурі українців» / «Чоловіче тіло у міфах, легендах та віруваннях українців»

Книжок про історію українського народу протягом років Незалежності було видано чимало, а ось вартісних книжок про сексуальне виховання українців протягом віків існування нашої нації загадати важко. Автор етнографічних книжок «Жіноче тіло» та «Чоловіче тіло», Ірина Ігнатенко, кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, власноруч протягом 10 років назбирала матеріал по сотнях сіл від Полтавщини до Полісся, відкриваючи безліч цікавих фактів. Це книжки з категорії – «всім було це цікаво, але ніхто не наважувався спитати». Автор відповідає на питання, що знали про власне тіло українські селянки XIX сторіччя, чи знали вони, як контролювати народжуваність, чи могли самостійно обирати чоловіка, та що робила дівчина, яка втратила цноту до шлюбу та народила позашлюбну дитину. В книзі «Чоловіче тіло» Ігнатенко звертається до напрямку «маскулінності» та досліджує соціокультурний досвід і практики чоловіків крізь призму досліджень та гетеросексуальної орієнтації чоловіків. Видання значно збагачені ілюстраціями, завдяки яким читач має можливість максимально наблизитися до описаної епохи.

«Історія українського війська»

«Історія українського війська» - це унікальна робота громадського проекту «LIKБЕЗ. Історичний фронт». Унікальне подарункове видання стало результатом плідної співпраці археологів, істориків, реконструкторів і художників. Ця книга детально розкриває історію створення української армії від прадавніх воїнів, середньовічних дружинників, запорозьких козаків, воїнів УНР і УПА – до сьогодення. Будапештський меморандум 1994 року гарантував безпеку нашій країні, і армія нашої країни перетворилася на формальність – і так і було, аж поки Росія не порушила цей меморандум у 2014 році, окупував Крим та розпочавши озброєний конфлікт на Донбасі. Зараз, у 2016 році ми й досі живемо в Україні, а не в Мало-Новоросії тільки завдяки тому, що Україна надзвичайно швидко відновила здатність до опору і відродила армію з попелу.

Книжка містить в собі 40 малюнків та художніх реконструкцій відомого ілюстратора Олександра Ком’яхова, а також більше ніж 500 фотографій предметів озброєння з колекції Національного музею історії України.

Вікторія Столяренко Вікторія Столяренко , ​Керівник видавництва «Клуб Сімейного Дозвілля»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram