ГоловнаБлогиБлог Тетяни Дурнєвої

100 днів уряду Гройсмана: переселенці стукають у двері

Місяць тому на одному з засідань Кабінету Міністрів прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав чиновників на місцях припинити знущання над переселенцями, адже ці люди і так пережили багато і заслуговують виключно на підтримку та допомогу. Після прийняття постанов №352 та №365, уряд відзвітувався за 3-місячний період роботи про «розблокування соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, спрощення ведення обліку ВПО та удосконалення системи призначення та здійснення соціальних виплат». В уряді сподівалися, що встановлений термін відновлення виплат до 20 липня 2016 року буде виконано.

Однак на практиці ситуація виглядає інакше.

Фото: Макс Левин

Представники обласних управлінь соціального захисту відкрито заявили про нереалістичність запровадження Постанови №365 через недостатню кількість соціальних інспекторів, які мають здійснити перевірки переселенців. Так, наприклад, за підрахунками Управління праці та соцзахисту в Донецькій області, для виконання перевірок згідно з новою постановою потрібно 250 соціальних інспекторів. Але наразі працює лише 72 і на них покладені обов’язки по роботі з усіма отримувачами соціальної допомоги, а не лише з переселенцями. Перед прийняттям Постанови №365 Кабміну варто було провести обговорення з громадськістю цього документу. А Міністерству соціальної політики потрібно було провести аналіз можливостей, наявних ресурсів, посадових інструкцій і штатного розкладу Управлінь праці та соціального захисту в областях, які прийняли найбільшу кількість ВПО (це - Донецька, Луганська, Запорізька, Харківська, Дніпропетровська)

Норми Постанови №365 порушують Конституцію щодо права на отримання пенсійних виплат, а також містять корупційні ризики. До того ж представники міжнародних організацій заявили про невідповідність Постанови №365 міжнародним стандартам, законодавству України та недискримінаційному підходу до внутрішньо переміщених осіб.

За останні кілька тижнів переселенці переконалися, що Робоча група при Міністерстві соціальної політики лише створює видимість взаємодії з громадськими організаціями. За 1,5 місяці роботи жодних позитивних змін у Постанові 365 та у «Методичних рекомендаціях щодо роботи головних державних соціальних інспекторів та державних соціальних інспекторів при проведенні обстеження фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб» не відбулось. Жодна рекомендація від громадськості не врахована!

Попри інформацію в звіті уряду, сотні тисяч переселенців досі не відновили соціальні виплати, вони продовжують бути позбавлені єдиного джерела доходу, перебуваючи на межі виживання.

Завтра, 20 липня громадські організації, які захищають права внутрішньо переміщених осіб, проведуть під Кабінетом Міністрів України акцію «Гройсмане, відкрий очі на проблеми переселенців!». Активісти презентують свій альтернативний звіт уряду за 100 днів роботи у сфері внутрішньо переміщених осіб. Ймовірно, проблеми 1,8 млн громадян для членів Кабміну не досить великі, щоб їх помічати. Тому правозахисники перепадуть урядовцям окуляри і велику книгу, в якій зібрані 100 реальних історій і фотографій переселенців, що постраждали від негуманної та дискримінаційної політики держави.

Тетяна Дурнєва Тетяна Дурнєва , голова правління громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram