ГоловнаБлогиБлог Сергія Євтушка

Чому протестують українські атомники?

Днями Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України провела акції протесту в усіх містах-супутниках (де розташовані Запорізька, Рівненська, Південно-Українська та Хмельницька АЕС).

Фото: atomic-energy.ru

Чого вимагають українські атомники?

Атомно-енергетичний комплекс України – це одна із ключових складових в енергетиці, економіці, соціальному благополуччі населення. На жаль, сьогодні в нас є всі підстави для великого занепокоєння, адже ця ключова складова перебуває у надважкому стані.

Справа в тому, що ядерна енергетична галузь фінансується по залишковому принципу. Таким чином, непрофесійна чинна влада практично руйнує галузь.

Майже всі питання розвитку ядерної галузі є наразі невирішенні: безпекове функціонування, забезпечення матеріального добробуту працівників тощо.

За статистикою останніх років, базова атомна генерація покриває понад 55% потреб країни в електроенергії, а в найнапруженіші періоди її частка у загальному енергобалансі сягала 68%.

Тож ситуація може стати критичною, якщо влада не вчинятиме жодних дій.

Якою має бути зарплата атомників?

Я особисто мав можливість побувати днями у м. Вараш та підтримати працівників Рівненської АЕС, які вийшли на акцію протесту.

Люди вимагають терміново вирішити питання із зарплатою. Українські атомники повинні мати гідний рівень зарплат.

Навіть «Енергоатом» позбавлений можливості утримувати висококваліфікованих працівників, ліцензований персонал, оскільки заробітна плата українських ядерників дуже низька. Саме тому вони змушені будуть виїжджати за кордон у пошуках заробітку

Натомість, збереження трудового кадрового потенціалу є невід’ємною компонентою ядерної безпеки. Престижність та стабільність майбутнього ядерної енергетики залежить від мотивації влади.

«Енергоатом» постійне живе у борг

Державне підприємство НАЕК «Енергоатом» постійне живе у борг.

Рівень розрахунків енергоринку з компанією щороку погіршується. Лише за 2015-2017 роки заборгованість перед атомною експлуатуючою організацією зросла з 10,9 млрд грн до 12,6 млрд грн, а зараз це вже — 12,7 млрд грн.

Системне збільшення заборгованості додатково обтяжують дискримінаційні рішення НКРЕКП.

Торік встановлений тариф для НАЕК «Енергоатом» переглядався тричі і в середньому становив 47,41 коп/кВт.год, що є найнижчим тарифом у світі для АЕС.

Окрім того, своєю постановою НКРЕКП торік повитягувала кошти з пріоритетних напрямів діяльності НАЕК «Енергоатом».

Так, було зменшено фінансування у таких розмірах: «Нове будівництво» (Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива у зоні відчуження) – на 56%; «Підвищення безпеки енергоблоків АЕС»- 36%; «Продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС – 50%. Така діяльність регулятора унеможливлює як продовження життєвого ресурсу, так і ставить під загрозу поточну експлуатацію енергоблоків.

Винуватих треба притягнути до відповідальності

Ситуація критична, але наразі необхідно з’ясувати, хто з високопосадовців та членів уряду не забезпечив нормальну роботу підприємств атомної енергетики. І притягнути цих людей до відповідальності.

У разі невиконання й ігнорування владою вимог Атомпрофспілки попередили, що проведуть масову протестну акцію у м. Київ.

Сергій Євтушок Сергій Євтушок , Народний депутат України, фракція «Батьківщина»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram